CASE STUDY

Een makkelijke workflow is onontbeerlijk

Afbeeldingsbron: Architectenbureau Simoni-Jennen

Architecten bureau Simoni-Jennen is een samenwerking tussen Vittorio Simoni en Robbie Jennen. Het architectenbureau heeft een hoofdzetel in Hasselt maar is niet alleen actief in België.  Ook in Italië, Spanje, Oostenrijk, New York, Dubai, Japan, Bangkok en Curaçao ontwikkelde ze verschillen projecten. Hun oeuvre omvat naast verschillende inrichtingen van privéwoningen ook architectuur en inrichting van musea, hotels, showrooms en ateliers. Een hele waslijst dus. Een makkelijke workflow is voor zo een productief bedrijf onontbeerlijk. Ze lichten dan ook graag een tipje van de sluier op en vertellen over hun manier van werken.

Projecten op maat

Afbeeldingsbron: Architectenbureau Simoni-Jennen

“Onze projecten zijn zeer verschillend en uiteenlopend. Dat maakt dat we ieder project van nul beginnen. We werken deze volledig uit op maat.” Aan het woord is Vittorio Simoni, zaakvoerder van het architectenbureau Simoni-Jennen. “In het eindresultaat van onze projecten zit op het eerste zicht niet meteen een rode draad. In de manier van ontwerpen wel. De omstandigheden bepalen hoe het project verloopt. We werken volgens het idee ‘de situatie is de drager van de oplossing’. Dit resulteert in een soort van draaiboek waar we van vertrekken. Omdat dit bij ieder project anders is, maakt dat het ontwerpen iedere keer net interessant”, aldus Vittorio Simoni.

Afbeeldingsbron: Architectenbureau Simoni-Jennen

SketchUp zorgt voor een snelle workflow

In hun ontwerpproces ligt de nadruk op het creatieproces en minder op het technologisch proces. Hierbij is SketchUp een gewillige partner. “Wat mij het meest aantrekt in het gebruik van SketchUp Pro is de snelheid waarmee je digitale ontwerpen kan maken” zegt Robbie Jennen, medezaakvoerder van het architecten bureau. “Daarnaast vind ik het een pluspunt dat de weergegeven tekeningen meteen de juiste verhoudingen tonen. Dit draagt bij tot een zeer realistisch eindresultaat.” SketchUp Pro biedt ook de mogelijkheid bepaalde items te personaliseren.

Afbeeldingsbron: Architectenbureau Simoni-Jennen
Afbeeldingsbron: Architectenbureau Simoni-Jennen

“Wij gebruiken vaak de plug-in SketchUp Podium. Hierin hebben we een eigen bibliotheek gemaakt die we met ons team kunnen delen” voegt Simoni er aan toe. “Wanneer we een interieur ontwerpen, implementeren we bijvoorbeeld de schilderijen van de bouwheer in de bibliotheek. Op die manier is er meteen een gekend eindresultaat, al vanaf het eerste ontwerp.”

Een gedetailleerd ontwerp tonen aan de klanten dankzij Enscape.

Een ander softwareprogramma dat het bureau omarmde is Enscape. “Voorheen maakten we al eens gebruik van een VR-bril om de ontwerpen aan de klanten te tonen” verklaart Vittorio Simoni. “Dat bleek minder een succes. De mensen vonden dit te omslachtig en bovendien was het geen meerwaarde ten opzicht van de eerste schetsen.”

Afbeeldingsbron: Architectenbureau Simoni-Jennen

“Nu gebruiken we het realtime renderingprogramma Enscape. De snelheid waarmee je een vlak ontwerp tot leven kunt brengen via het 3D model, is ongezien. De ontwerpen zijn een gedetailleerde voorstelling van het eindresultaat wat alleen maar bijdraagt tot een snellere workflow. Bovendien is de communicatie met de klanten makkelijker en ontstaan er geen verrassingen aan het einde van het bouwproces” besluit Robbie Jennen.

Afbeeldingsbron: Architectenbureau Simoni-Jennen

De ontwikkelingen op gebied van ontwerpsoftware zijn Legio. Net zoals architecten bureau Simoni-Jennen ieder project op maat behandelt, is het zaak als ontwerper de juiste softwaretoepassingen voor jouw workflow te vinden. Gelukkig hebben de meeste toepassingen een GRATIS demo versie. Probeer het vandaag nog uit en sta versteld van de mogelijkheden die ook jouw professioneel leven vergemakkelijkt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!