Einde Classic licenties – Veelgestelde vragen

Tijdschema

Zal mijn klassieke eeuwigdurende licentie stoppen met werken na 4 november 2020?
Nee. Uw klassieke licentie zal gewoon blijven werken na deze datum. U blijft in het bezit van de licentie en u zult er volledig gebruik van kunnen maken. Houd er rekening mee dat Maintenance die na 4 november 2020 afloopt alleen nog uiterlijk 4 november 2020 kan worden verlengd, en dan tot maximaal 3 november 2021 kan doorlopen.

U kunt op elk moment overschakelen op een abonnement.

(Wij raden u aan het installatiebestand voor uw laatste versie op te slaan op andere media dan uw computer zodat u het altijd later weer kunt herinstalleren).

U kunt uw klassieke licentie ook gewoon van uw computer verwijderen en activeren op een nieuw apparaat.

Wat is de laatste dag dat ik een Classic eeuwigdurende licentie van SketchUp kan kopen?
4 November 2020

Wat is de laatste dag dat ik mijn Maintenance kan verlengen voor mijn bestaande klassieke eeuwigdurende licentie?
4 November 2020. Klanten waarvan de Maintenance op of voor 4 november 2020 verloopt, komen in aanmerking voor verlenging op elk moment voor die dag…

Opmerking: 3 november 2021 is de laatste dag dat u toegang heeft tot ondersteuning voor uw Classic licenties.

Kan ik de Maintenance voor mijn bestaande klassieke eeuwigdurende licentie blijven gebruiken en verlengen?
Ja. Nee. U kunt uw Maintenance verlengen t/m 4 november 2020, daarna niet meer.

U hebt toegang tot ondersteuning en upgrades voor de volledige duur van uw Maintenance, zelfs als deze na 4 november 2020 afloopt. Maar, Maintenance die na 4 november 2020 afloopt kan alleen uiterlijk 4 november 2020 worden verlengd tot maximaal 3 november 2021.

Hoe kan ik na 4 november 2020 nieuwe SketchUp-licenties aanschaffen als de eeuwigdurende licenties niet meer beschikbaar zijn?
Dat kan niet meer. Maar de SketchUp die u kent en liefhebt zal beschikbaar zijn via een abonnement.

Is dit een wereldwijde verandering?
Ja.

Abonnementen

Wat is een abonnement?
Een SketchUp abonnement is uw toegang tot SketchUp. En meer. De functies, producten en diensten in het door u geselecteerde abonnement worden via de cloud aan u geleverd en zijn toegankelijk via voor u unieke inloggegevens.

Draait een abonnement op mijn desktop computer?
Ja. Nou ja, de software wel. Uw abonnement is alleen de licentie om toegang te krijgen tot de software, die op uw Mac of Windows computer draait.

Waarom heeft SketchUp besloten om nu geheel over te stappen op abonnementen?
De wereld verandert, en SketchUp verandert mee. Apple Music, Spotify, autolease, de krant (!) , de meerderheid van de mensen verschuift aanschaf naar abonnementen. Dat moet een goede reden hebben.

SketchUp is nu ruim een jaar als abonnement verkrijgbaar en er worden nog nauwelijks klassieke licenties verkocht. Dit toont aan dat de markt om abonnementen vraagt. En het stelt Trimble in staat om door de gelijkmatigere inkomsten SketchUp optimaal te blijven ondersteunen, verbeteren en ook vaker verbeteringen aan te brengen.

Hoewel een abonnement op de langere termijn iets duurder uit kan pakken, denken wij dat SketchUp Pro nog steeds betaalbaar is en ook voor u de betere manier van aanschaffen (zie beneden).

Waarom zou ik overstappen op een abonnement?
Het is makkelijker te budgetteren en door de lagere instapprijs kunt u er makkelijker mee aan de slag. Het is daardoor bereikbaarder voor meer mensen en bedrijven.

U logt in en uit, geen beheer van Serienummers meer. Als er een verbeterde versie van SketchUp uitkomt logt u direct in en gaat er mee aan de slag. Wilt u juist met een oudere versie aan de slag omdat uw favoriete extensie nog niet bijgewerkt is? Geen probleem: inloggen en werken! U hoeft nooit meer te vragen om een downgrade van uw licentie.

U beheert uw ingelogde machines zelf en hoeft uw reseller nooit meer te vragen licenties vrij te maken. Ook al belandt uw computer op de schroothoop, u blijft toegang houden tot SketchUp Pro.

U krijgt meer. U kunt direct ook inloggen in Trimble Connect Business, waardoor u onbeperkte cloudopslag geniet en gratis mensen kunt uitnodigen om samen te werken aan projecten. Heeft u uw eigen computer niet bij de hand? Start een browser, log in en werk verder in de cloud-versie van SketchUp aan uw projecten.

U bekijkt al uw 3D modellen onderweg op elk apparaat met de SketchUp Viewer app met Augmented Reality mogelijkheden.

Dat zijn eigenlijk best veel redenen…

Welke abonnementsmogelijkheden zijn er voor mij beschikbaar?
SketchUp heeft drie commercieel beschikbare abonnementen voor professioneel gebruik: SketchUp Shop, SketchUp Pro en SketchUp Studio. Meer informatie over hun functies en prijzen vindt u op deze pagina.

Heeft deze wijziging invloed op bestaande abonnementen?
Nee.

Hoe helpen jullie mij bij de overgang?

 • We bieden u aan voordelig over te stappen. Zie hieronder…
 • We bieden u de mogelijkheid om een Classic-licentie en Maintenance nog aan te schaffen t/m 4 november 2020.
 • We bieden u via uw Account Management Portal inzicht in uw abonnementsstructuur.

 

Zijn er aanbiedingen beschikbaar om mij te helpen bij de overgang van een Classic-licentie naar abonnementen?
Ja, aanbiedingen zijn beschikbaar voor klanten met daarvoor in aanmerking komende Classic eeuwigdurende licenties. Neem contact op met uw reseller voor meer informatie.

Maintenance

Wat is Maintenance op een Classic Perpetual licentie?
SketchUp’s Maintenance geeft u licentie-upgrades voor grote SketchUp Pro-releases wanneer deze beschikbaar komen, kleine releases met bugfixes en toegang tot onze Pro technische ondersteuningsbronnen, zolang de Maintenance actueel is. Als de Maintenance niet meer verlengd kan worden, dan zullen al deze voordelen beschikbaar zijn als onderdeel van ons abonnementsaanbod.

Wat gebeurt er als ik op dit moment een Classic Perpetual Maintenance heb?
U zult de voordelen van uw Maintenance blijven krijgen t/m 3 november 2021 of totdat uw Maintenance verlopen is (wat het eerst komt). U komt niet meer in aanmerking voor upgrades van producten die na 3 november 2021 worden uitgebracht. U krijgt ook geen toegang tot Pro Technical Support en clouddiensten voor uw classic licenties.

Als u Maintenance verlengt op 4 november 2020, krijgt u alle voordelen t/m uiterlijk 3 november 2021.

Heeft u vragen over uw specifieke situatie? Neem dan contact op met uw reseller.

Wat gebeurt er als mijn Classic Perpetual Maintenance afloopt?
U kunt uw Classic eeuwigdurende licentie blijven gebruiken met de versie die u op dat moment hebt. Om volgende product upgrades en bugfixes te ontvangen, en om toegang te krijgen tot Pro Technical Support, schaft u een abonnement aan.

Kan ik mijn Maintenance voor een eerdere versie (bijv. SketchUp 2019, 2018) op elk moment voor 4 november 2020 verlengen?
Ja. Houd er rekening mee dat als uw Maintenance meer dan 30 dagen is verlopen, u extra kosten moet betalen. Als uw Maintenance meer dan drie jaar geleden is verlopen, kan het niet meer worden verlengd.

Kan ik mijn Maintenance na 4 november 2020 verlengen?
Nee. Na die datum kunt u alleen één van de abonnementsvormen aanschaffen.

Kan ik mijn Classic Perpetual Maintenance vroegtijdig vernieuwen?
Ja. U kunt uw Maintenance tot 4 november 2020 vernieuwen, ook als deze nog niet is verlopen. Uw Maintenance kan dan doorlopen tot uiterlijk 3 november 2021, niet later. Merk op dat alle Maintenances uiterlijk afloopt op 3 november 2021.

Enterprise Customers

Wat is de invloed van deze verandering op klanten die SketchUp Enterprise gebruiken?
Deze wijziging heeft geen invloed op de klanten van SketchUp Enterprise.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw toegewijde accountmanager of customer success manager.

Als u geen bestaande Enterprise-klant bent, maar u bent geïnteresseerd in het verkrijgen van een Enterprise licentie, neem dan contact op met ons verkoopteam.

Algemene vragen

Wat zijn de gevolgen van deze verandering voor klanten zonder internetverbinding?
SketchUp’s gehele abonnementenportfolio (Free, Shop, Pro, Studio) werkt op een manier waarbij gebruikers inloggen met een unieke Trimble ID, en dus heeft u een periodieke internetverbinding nodig.

De eerste keer dat u de producten in uw abonnement installeert en uw licentie activeert, is een internetverbinding vereist. De desktop applicaties in SketchUp abonnementen, zoals SketchUp Pro en LayOut, worden direct op uw computer geïnstalleerd. Voor SketchUp Pro heeft u na activatie 28 dagen geen internetverbinding meer nodig om het te gebruiken*. Daarna moet uw licentie worden gevalideerd en hiervoor is een internetverbinding nodig. Voor andere producten in het abonnement heeft u mogelijk een internetverbinding nodig om het product te kunnen gebruiken, zelfs nadat het op uw bureaublad is geïnstalleerd.

*Bepaalde diensten zoals 3D Warehouse en Add Location, waarvoor altijd een internetverbinding nodig is, zullen niet werken.

Als u de internetverbinding volledig moet verbreken, wendt u zich dan tot uw reseller.

Moet ik online zijn om toegang te krijgen tot mijn desktop apps?
Nee. Ja. Om de desktopapplicaties in SketchUp abonnementen te activeren is een actieve internetverbinding nodig. Als de applicaties eenmaal gelicenseerd zijn, heeft u 28 dagen geen actieve internetverbinding meer nodig om ze te gebruiken.

De eerste keer dat u de producten in uw abonnement installeert en de licentie activeert, hebt u een internetverbinding nodig. Uw licentie moet daarna ten minste één keer per 28 dagen worden gevalideerd, waarvoor een internetverbinding nodig is.Tussen die inlog in kunnen de desktoptoepassingen worden gebruikt als ze offline zijn. Bepaalde diensten zoals 3D Warehouse en Add Location, die altijd een internetverbinding vereisen, zullen niet werken.

Als u de internetverbinding volledig moet verbreken, wendt u zich dan tot uw reseller.

Hoe krijg ik toegang tot de producten in een SketchUp abonnement?
Ga daarvoor naar uw Account Management Portal.

Kan ik bestanden delen met medewerkers of klanten die geen SketchUp abonnement hebben?
Ja. Met Trimble Connect kunt u individuele bestanden delen met iedereen, zelfs met externe partijen die geen Trimble Connect-gebruikers zijn, eenvoudigweg door een link te sturen. Externe partijen kunnen echter alleen gedeelde bestanden bekijken en downloaden, niet wijzigen in Trimble Connect.

Met SketchUp Viewer voor Desktop en SketchUp Mobile Viewer (Apple iOS | Android) kunnen anderen de modellen die u met hen deelt bekijken, of ze nu toegang hebben tot SketchUp of niet. Beide zijn gratis beschikbaar, maar voor de AR-mogelijkheden is een abonnement of een aankoop van een in-app op mobiel vereist.

Kan ik mijn bestaande Classic eeuwigdurende licentie en een abonnementproduct op dezelfde computer gebruiken?
Ja, dat kan!

Welke licenties zullen worden beïnvloed?
Hieronder vindt u een overzicht van de licenties die de sunset van de Classic eeuwigdurende licenties en de Maintenance & Support vernieuwingen zullen beïnvloeden.

 

Deze licenties gaan weg

 • Classic single user
 • Classic commerciële network licenties
 • Maintenance renewals
 • Classic ATC licenties

 

Deze licenties blijven

 • Abonnementen (Shop, Pro en Studio)
 • Enterprise-licenties
 • Private server network licenties

 

Educatieve Licenties die al weg gaan per 1 juni 2020

 • Classic studentenlicenties
 • Classic docentenlicenties
 • Classic non-profit licenses

 

Deze blijven over na 1 juni 2020

 • Educatieve abonnementenlicenties
 • Educatieve netwerklicenties
 • Classic educatieve laptoplicenties
 • Non-Profit abonnementenlicenties

 

 

Wat zijn de systeemvereisten voor het gebruik van producten in SketchUp Abonnementen?
SketchUp-abonnementen worden ondersteund op de meeste moderne computers, laptops en mobiele apparaten. Bekijk onze systeemvereisten (scroll naar beneden) om er zeker van te zijn dat uw machine en huidige besturingssysteem worden ondersteund.

Op hoeveel apparaten kan ik mijn SketchUp-abonnementsproducten installeren?
2, voor uw eigen gebruik. U kunt producten dus op meerdere apparaten installeren, maar houd er rekening mee dat de licentie persoonlijk is.

Hoe of waar bewaar ik mijn werk als ik overstap naar een abonnement?
Dat blijft ongewijzigd. U kunt uw werk opslaan op uw computer of in de cloud, via Trimble Connect (cloudopslag die wordt geleverd met SketchUp’s abonnementen voor professioneel gebruik). Met behulp van Trimble Connect kunt u gebruik maken van functies zoals bestandssynchronisatie, samenwerken, gedeelde bibliotheken en nog veel meer. Meer informatie over Trimble Connect-cloudopslag.

Waar kan ik mijn abonnement beheren?
U kunt uw abonnement beheren via de Account Management Portal. Klik op de link, voer uw Trimble ID gebruikersnaam en wachtwoord in en log in. U krijgt toegang tot de producten die voor u beschikbaar zijn, u kunt uw abonnementsplan en meer bekijken en bewerken. U zult ook in staat zijn om licenties toe te wijzen aan gebruikers en in realtime te beheren.

 

Nieuws

Quick Reference Cards

Verandering kan een beetje lastig zijn, dus hier zijn enkele snelle referentiegidsen voor SketchUp voor Desktop en LayOut die je zullen helpen...