FAQs

Frequently Asked Questions.
Veel Gestelde Vragen

Werkt SketchUp ook op Mac?

Jazeker, SketchUp Pro draait op zowel Windows als Mac computers (geen Linux).

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat bij zwaardere modellen met veel texturen en complexe stijlen, Windows sneller is dan Mac.

Vaak wordt gezegd dat de Magic Mouse van Apple niet geschikt is voor SketchUp Pro, maar niets is minder waar:

Veelgestelde SketchUp Subscription vragen

Waarom zou ik een Subscription nemen?
Steeds meer software wordt aangeboden in de vorm van een subscription en SketchUp Pro zal hierin meegaan. Bovendien dient een Subscription u meer functionaliteit ten opzichte van het klassieke licentiemodel, zoals:

 • Viewers voor de Hololens, Virtual Reality en Augmented Reality
 • Overal toegang tot de Premium Browser van SketchUp
 • Hoge resolutie geo-locaties
 • Trimble Connect voor ongelimiteerde cloud-opslag en -collaboratie
 • En wellicht nog meer in de nabije toekomst

 

Bovenal is het een zorgenvrij licentiemodel. U heeft gedurende uw Subscription periode altijd recht op support en de laatste versie van SketchUp Pro.

Wat gebeurt er als mijn Subscription afloopt?
Als de subscription is afgelopen en niet tijdig verlengd is, dan heeft u geen toegang meer tot de premium functies van SketchUp Pro / Studio, zoals de desktop applicaties, Sefaira, e.d. U kunt uw modellen nog wel openen in de SketchUp Free webversie, maar niet voor commercieel gebruik. De SketchUp Mobile Viewer is wel toegankelijk, al zal de Augmented Reality functionaliteit uitgeschakeld zijn.

Zijn er ook mogelijkheden voor het floating / netwerkgebruik van Subscriptions?
Nee, momenteel nog niet. Subscriptions zijn persoonsgebonden via een Trimble ID.

Wat gebeurt er met mijn Trimble Connect data als ik niet mijn Subscription verleng?
Data zal nooit worden verwijderd van Trimble Connect. Indien ze dat ooit van plan zijn, zal er ruim vooraf een aankondiging zijn met gegevens en richtlijnen over hoe lang de data beschikbaar zal blijven.

Met een Subscription heeft u toegang tot onbeperkte opslag en projecten in Trimble Connect. Als u stopt, behoudt u toegang tot SketchUp Free.
Trimble Connect biedt opslag aan voor iedereen. Iedereen heeft namelijk een ‘Free Plan’. U mag dan één project beheren met 10GB aan data.

Ik stop met het abonnement. Wat gebeurt er met mijn Trimble Connect projecten? Projecten (en de bestanden hierin) worden op Alleen-lezen gezet indien het meer dan de 10GB overschrijdt. Alle data blijft echter behouden.

Wat kan ik het beste doen?
Het is een goed idee om vooraf te plannen als u erover denkt om het abonnement te stoppen en bijvoorbeeld met SketchUp Free verder wilt gaan (niet-commercieel gebruik). Download alles naar uw computer en bewaar het project waar u nog iets in wilt veranderen.

Gebruik Trimble Connect als extra opslagmogelijkheid, niet als enige.
Met de desktop app Trimble Sync synchroniseert u automatisch uw projectmap met die van Trimble Connect.

Einde SketchUp Classic licenties – Veelgestelde vragen

Tijdschema

Zal mijn klassieke eeuwigdurende licentie stoppen met werken na 4 november 2020?
Nee. Uw klassieke licentie zal gewoon blijven werken na deze datum. U blijft in het bezit van de licentie en u zult er volledig gebruik van kunnen maken. Houd er rekening mee dat Maintenance die na 4 november 2020 afloopt alleen nog uiterlijk 4 november 2020 kan worden verlengd, en dan tot maximaal 3 november 2021 kan doorlopen.

U kunt op elk moment overschakelen op een abonnement.

(Wij raden u aan het installatiebestand voor uw laatste versie op te slaan op andere media dan uw computer zodat u het altijd later weer kunt herinstalleren).

U kunt uw klassieke licentie ook gewoon van uw computer verwijderen en activeren op een nieuw apparaat.

Wat is de laatste dag dat ik een Classic eeuwigdurende licentie van SketchUp kan kopen?
4 November 2020

Wat is de laatste dag dat ik mijn Maintenance kan verlengen voor mijn bestaande klassieke eeuwigdurende licentie?
4 November 2020. Klanten waarvan de Maintenance op of voor 4 november 2020 verloopt, komen in aanmerking voor verlenging op elk moment voor die dag…

Opmerking: 3 november 2021 is de laatste dag dat u toegang heeft tot ondersteuning voor uw Classic licenties.

Kan ik de Maintenance voor mijn bestaande klassieke eeuwigdurende licentie blijven gebruiken en verlengen?
Ja. Nee. U kunt uw Maintenance verlengen t/m 4 november 2020, daarna niet meer.

U hebt toegang tot ondersteuning en upgrades voor de volledige duur van uw Maintenance, zelfs als deze na 4 november 2020 afloopt. Maar, Maintenance die na 4 november 2020 afloopt kan alleen uiterlijk 4 november 2020 worden verlengd tot maximaal 3 november 2021.

Hoe kan ik na 4 november 2020 nieuwe SketchUp-licenties aanschaffen als de eeuwigdurende licenties niet meer beschikbaar zijn?
Dat kan niet meer. Maar de SketchUp die u kent en liefhebt zal beschikbaar zijn via een abonnement.

Is dit een wereldwijde verandering?
Ja.

Abonnementen (Subscriptions)

Wat is een abonnement?
Een SketchUp abonnement is uw toegang tot SketchUp. En meer. De functies, producten en diensten in het door u geselecteerde abonnement worden via de cloud aan u geleverd en zijn toegankelijk via voor u unieke inloggegevens.

Draait een abonnement op mijn desktop computer?
Ja. Nou ja, de software wel. Uw abonnement is alleen de licentie om toegang te krijgen tot de software, die op uw Mac of Windows computer draait.

Waarom heeft SketchUp besloten om nu geheel over te stappen op abonnementen?
De wereld verandert, en SketchUp verandert mee. Apple Music, Spotify, autolease, de krant (!) , de meerderheid van de mensen verschuift aanschaf naar abonnementen. Dat moet een goede reden hebben.

SketchUp is nu ruim een jaar als abonnement verkrijgbaar en er worden nog nauwelijks klassieke licenties verkocht. Dit toont aan dat de markt om abonnementen vraagt. En het stelt Trimble in staat om door de gelijkmatigere inkomsten SketchUp optimaal te blijven ondersteunen, verbeteren en ook vaker verbeteringen aan te brengen.

Hoewel een abonnement op de langere termijn iets duurder uit kan pakken, denken wij dat SketchUp Pro nog steeds betaalbaar is en ook voor u de betere manier van aanschaffen (zie beneden).

Waarom zou ik overstappen op een abonnement?
Het is makkelijker te budgetteren en door de lagere instapprijs kunt u er makkelijker mee aan de slag. Het is daardoor bereikbaarder voor meer mensen en bedrijven.

U logt in en uit, geen beheer van Serienummers meer. Als er een verbeterde versie van SketchUp uitkomt logt u direct in en gaat er mee aan de slag. Wilt u juist met een oudere versie aan de slag omdat uw favoriete extensie nog niet bijgewerkt is? Geen probleem: inloggen en werken! U hoeft nooit meer te vragen om een downgrade van uw licentie.

U beheert uw ingelogde machines zelf en hoeft uw reseller nooit meer te vragen licenties vrij te maken. Ook al belandt uw computer op de schroothoop, u blijft toegang houden tot SketchUp Pro.

U krijgt meer. U kunt direct ook inloggen in Trimble Connect Business, waardoor u onbeperkte cloudopslag geniet en gratis mensen kunt uitnodigen om samen te werken aan projecten. Heeft u uw eigen computer niet bij de hand? Start een browser, log in en werk verder in de cloud-versie van SketchUp aan uw projecten.

U bekijkt al uw 3D modellen onderweg op elk apparaat met de SketchUp Viewer app met Augmented Reality mogelijkheden.

Dat zijn eigenlijk best veel redenen…

Welke abonnementsmogelijkheden zijn er voor mij beschikbaar?
SketchUp heeft 2 commercieel beschikbare abonnementen voor professioneel gebruik: SketchUp Pro en SketchUp Studio. Meer informatie over hun functies en prijzen vindt u op deze pagina.

Heeft deze wijziging invloed op bestaande abonnementen?
Nee.

Hoe helpen jullie mij bij de overgang?

 • We bieden u aan voordelig over te stappen. Zie hieronder…
 • We bieden u de mogelijkheid om een Classic-licentie en Maintenance nog aan te schaffen t/m 4 november 2020.
 • We bieden u via uw Account Management Portal inzicht in uw abonnementsstructuur.

 

Zijn er aanbiedingen beschikbaar om mij te helpen bij de overgang van een Classic-licentie naar abonnementen?
Ja, aanbiedingen zijn beschikbaar voor klanten met daarvoor in aanmerking komende Classic eeuwigdurende licenties. Neem contact op met ons voor meer informatie.

Maintenance

Wat is Maintenance op een Classic Perpetual licentie?
SketchUp’s Maintenance geeft u licentie-upgrades voor grote SketchUp Pro-releases wanneer deze beschikbaar komen, kleine releases met bugfixes en toegang tot onze Pro technische ondersteuningsbronnen, zolang de Maintenance actueel is. Als de Maintenance niet meer verlengd kan worden, dan zullen al deze voordelen beschikbaar zijn als onderdeel van ons abonnementsaanbod.

Wat gebeurt er als ik op dit moment een Classic Perpetual Maintenance heb?
U zult de voordelen van uw Maintenance blijven krijgen t/m 3 november 2021 of totdat uw Maintenance verlopen is (wat het eerst komt). U komt niet meer in aanmerking voor upgrades van producten die na 3 november 2021 worden uitgebracht. U krijgt ook geen toegang tot Pro Technical Support en clouddiensten voor uw classic licenties.

Als u Maintenance verlengt op 4 november 2020, krijgt u alle voordelen t/m uiterlijk 3 november 2021.

Heeft u vragen over uw specifieke situatie? Neem contact op met ons voor meer informatie

Wat gebeurt er als mijn Classic Perpetual Maintenance afloopt?
U kunt uw Classic eeuwigdurende licentie blijven gebruiken met de versie die u op dat moment hebt. Om volgende product upgrades en bugfixes te ontvangen, en om toegang te krijgen tot Pro Technical Support, schaft u een abonnement aan.

Kan ik mijn Maintenance voor een eerdere versie (bijv. SketchUp 2019, 2018) op elk moment voor 4 november 2020 verlengen?
Ja. Houd er rekening mee dat als uw Maintenance meer dan 30 dagen is verlopen, u extra kosten moet betalen. Als uw Maintenance meer dan drie jaar geleden is verlopen, kan het niet meer worden verlengd.

Kan ik mijn Maintenance na 4 november 2020 verlengen?
Nee. Na die datum kunt u alleen één van de abonnementsvormen aanschaffen.

Kan ik mijn Classic Perpetual Maintenance vroegtijdig vernieuwen?
Ja. U kunt uw Maintenance tot 4 november 2020 vernieuwen, ook als deze nog niet is verlopen. Uw Maintenance kan dan doorlopen tot uiterlijk 3 november 2021, niet later. Merk op dat alle Maintenances uiterlijk afloopt op 3 november 2021.

Algemene vragen

Wat zijn de gevolgen van deze verandering voor klanten zonder internetverbinding?
SketchUp’s gehele abonnementenportfolio (Free, Shop, Pro, Studio) werkt op een manier waarbij gebruikers inloggen met een unieke Trimble ID, en dus heeft u een periodieke internetverbinding nodig.

De eerste keer dat u de producten in uw abonnement installeert en uw licentie activeert, is een internetverbinding vereist. De desktop applicaties in SketchUp abonnementen, zoals SketchUp Pro en LayOut, worden direct op uw computer geïnstalleerd. Voor SketchUp Pro heeft u na activatie 28 dagen geen internetverbinding meer nodig om het te gebruiken*. Daarna moet uw licentie worden gevalideerd en hiervoor is een internetverbinding nodig. Voor andere producten in het abonnement heeft u mogelijk een internetverbinding nodig om het product te kunnen gebruiken, zelfs nadat het op uw bureaublad is geïnstalleerd.

*Bepaalde diensten zoals 3D Warehouse en Add Location, waarvoor altijd een internetverbinding nodig is, zullen niet werken.

Als u de internetverbinding volledig moet verbreken, wendt u zich dan tot ons.

Moet ik online zijn om toegang te krijgen tot mijn desktop apps?
Nee. Ja. Om de desktopapplicaties in SketchUp abonnementen te activeren is een actieve internetverbinding nodig. Als de applicaties eenmaal gelicenseerd zijn, heeft u 28 dagen geen actieve internetverbinding meer nodig om ze te gebruiken.

De eerste keer dat u de producten in uw abonnement installeert en de licentie activeert, hebt u een internetverbinding nodig. Uw licentie moet daarna ten minste één keer per 28 dagen worden gevalideerd, waarvoor een internetverbinding nodig is.Tussen die inlog in kunnen de desktoptoepassingen worden gebruikt als ze offline zijn. Bepaalde diensten zoals 3D Warehouse en Add Location, die altijd een internetverbinding vereisen, zullen niet werken.

Als u de internetverbinding volledig moet verbreken, wendt u zich dan tot ons.

Hoe krijg ik toegang tot de producten in een SketchUp abonnement?
Ga daarvoor naar uw Account Management Portal.

Kan ik bestanden delen met medewerkers of klanten die geen SketchUp abonnement hebben?
Ja. Met Trimble Connect kunt u individuele bestanden delen met iedereen, zelfs met externe partijen die geen Trimble Connect-gebruikers zijn, eenvoudigweg door een link te sturen. Externe partijen kunnen echter alleen gedeelde bestanden bekijken en downloaden, niet wijzigen in Trimble Connect.

Kan ik mijn bestaande Classic eeuwigdurende licentie en een abonnementproduct op dezelfde computer gebruiken?
Ja, dat kan!

Welke licenties zullen worden beïnvloed?
Hieronder vindt u een overzicht van de licenties die de sunset van de Classic eeuwigdurende licenties en de Maintenance & Support vernieuwingen zullen beïnvloeden.

 

Deze licenties gaan weg

 • Classic single user
 • Classic commerciële network licenties
 • Maintenance renewals
 • Classic ATC licenties

 

Deze licenties blijven

 • Abonnementen (Shop, Pro en Studio)
 • Enterprise-licenties
 • Private server network licenties

 

Educatieve Licenties die al weg gaan per 1 juni 2020

 • Classic studentenlicenties
 • Classic docentenlicenties
 • Classic non-profit licenses
 • Classic ATC licenties

 

Deze blijven over na 1 juni 2020

 • Educatieve abonnementenlicenties
 • Educatieve netwerklicenties
 • Classic educatieve laptoplicenties
 • Non-Profit abonnementenlicenties

 

 

Wat zijn de systeemvereisten voor het gebruik van producten in SketchUp Abonnementen?
SketchUp-abonnementen worden ondersteund op de meeste moderne computers, laptops en mobiele apparaten. Bekijk onze systeemvereisten (klik op de knop) om er zeker van te zijn dat uw machine en huidige besturingssysteem worden ondersteund.

Op hoeveel apparaten kan ik mijn SketchUp-abonnementsproducten installeren?
2, voor uw eigen gebruik. U kunt producten dus op meerdere apparaten installeren, maar houd er rekening mee dat de licentie persoonlijk is.

Hoe of waar bewaar ik mijn werk als ik overstap naar een abonnement?
Dat blijft ongewijzigd. U kunt uw werk opslaan op uw computer of in de cloud, via Trimble Connect (cloudopslag die wordt geleverd met SketchUp’s abonnementen voor professioneel gebruik). Met behulp van Trimble Connect kunt u gebruik maken van functies zoals bestandssynchronisatie, samenwerken, gedeelde bibliotheken en nog veel meer. Meer informatie over Trimble Connect-cloudopslag.

Waar kan ik mijn abonnement beheren?
U kunt uw abonnement beheren via de Account Management Portal. Klik op de link, voer uw Trimble ID gebruikersnaam en wachtwoord in en log in. U krijgt toegang tot de producten die voor u beschikbaar zijn, u kunt uw abonnementsplan en meer bekijken en bewerken. U zult ook in staat zijn om licenties toe te wijzen aan gebruikers en in realtime te beheren.

 

Kan ik SketchUp Pro 2021 proberen als ik reeds SketchUp Pro 2020 heb geprobeerd?

Jazeker, de demo-versies zijn gereset. Dat betekent dat elke gebruiker die toegang heeft gehad tot de SketchUp Pro 2020 demo ook toegang kan krijgen tot de SketchUp Pro 2021 demo.

Wat kost het upgraden van mijn SketchUp Pro licentie naar de laatste versie?

Indien je nog een (oude) SketchUp pro, klassieke versie met serienummer, kan je enkel nog gebruik maken van de nieuwste SketchUp pro versie als je een Subscription aanschaft.

Alles updates die vallen in de periode van aangeschafte subscription zijn dan ineens gratis. Na 1 jaar kan je jouw subscription dan opnieuw verlengen.

LayOut: Wat is LayOut?

LayOut is een onderdeel van SketchUp Pro. Het is een collectie tools die u het gemakkelijk maakt professionele presentaties en werkdocumenten van uw SketchUp modellen te maken.

LayOut helpt ontwerpers hun ontwerpen op een professionele manier te presenteren. Met gebruik van simpele layout-tools, kunnen ontwerpers modellen, schetsen, foto’s en andere tekenelementen voorzien van een template en maatvoeringen, rangschikken en annoteren. Met LayOut kan een ontwerper presentatiedocumenten en slideshows maken.

LayOut is geen fotorealistische renderapplicatie of 2D CAD-applicatie.

LayOut: Hoe kan ik LayOut het beste leren?

Training

LayOut wordt behandeld tijdens al onze SketchUp Pro trainingen. Voor het snel en effectief aanleren van LayOut, raden wij aan een training te volgen.

Video’s

Om snel aan de slag te gaan bekijkt u de video tutorials. In LayOut kunt u deze vinden onder Help > Welcome To LayOut > in dialoogvenster staat links ‘Learn’ > SketchUp videos

Instructor

Om uit te vinden wat alle tools doen, klikt u op de knop van elke tool. Informatie over de tool wordt dan weergegeven in de ‘Instructor’. De ‘Instructor’ is op te roepen via Window > Instructor

LayOut Help

Voor meer informatie over het gebruik van LayOut, inclusief alle tools en functionaliteiten, leest u de handleiding: Open het menu Help > Help center hiervoor.

SketchUp Pro Help Centrum

U kunt veel antwoorden vinden in het SketchUp Pro Help Centrum. Zoek op algemene termen of stukjes uit uw vraag of navigeer even door de LayOut categorieën.

SketchUp Pro Forum

Het forum is de plek bij uitstek voor al uw antwoorden en het delen van uw expertise. Klik hier om het forum te bezoeken.

Speel en ontdek!

Het belangrijkste: spelenderwijs ontdekken! Probeer vaak te rechtsklikken en meestal vindt u dan wel een snelmenu vol met acties betreffende de tool die je op dat moment gebruikt.

Ontvang ik mijn SketchUp activatiecode direct na onlinebestelling?

Omdat SketchUp enkel nog via het subscription licentiemodel te verkrijgen is, dienen wij een Trimble ID (Trimble is de maker van SketchUp) aan te maken. Zodra deze aangemaakt is zal je deze (samen met de installatie instructies) per direct ontvangen en kan je aan de slag met SketchUp pro! Dit neemt tussen de 2- tot 24u in beslag.

Ontvang ik een geldige factuur?

De eerste werkdag na jouw aankoop maken wij de factuur als voldaan. Zo heb je een geldige factuur voor jouw boekhouding. Let op! Dit kan enkel wanneer je een geldig btw-nummer hebt opgegeven bij de bestelling. Heb je jouw facturatiegegevens niet opgegeven bij de bestelling? Mail deze dan naar Mesali en wij maken de factuur zo snel mogelijk in orde.

Wat als ik mijn activatiecode verloren ben?

Geen probleem. Je kan steeds inloggen op onze webshop en de codes terug raadplegen deze blijven gelinkt aan jouw account.

Wanneer ontvang ik pakketten die een fysieke verzending nodig hebben?

Omdat sommige softwarepakket (*) niet via een digitale weg kunnen verstuurd worden, wordt jouw pakket opgestuurd naar het door jou opgegeven adres. Dit gebeurt de eerstvolgende werkdag volgend op jouw betaling. De activatiecode ontvang je wel via email.

(*) In de beschrijving op de webshop staat de verzendingsmethode duidelijk vermeld.

Ontvang ik direct na betaling ook mijn update codes?

Neen. Het gaat als volgt te werk:

Indien je een subscription hebt kan je DIRECT aan de slag met SketchUp 2021! Installeren, en aanmelden is voldoende, dankzij jouw Trimble ID wordt je herkend als een geautoriseerde SketchUp 2021 gebruiker. Je hoeft, zolang jouw subscription geldig is ook gene update te betalen, dit is inbegrepen in jouw subscription.

Dit is in het geval van een update: bij aankoop van een nieuwe volledig subscription dient eerst jouw Trimble ID (manueel) aangemaakt te worden.

Heb je nog en Classic licentie? Bij de bestelling van een update dient eerst een bestaande activatiecode opgeven te worden. Na verwerking van jouw betaling, wordt er een nieuwe activatiecode op maat aangemaakt. Je zal deze normaal binnen de 16 werkuren na betaling ontvangen. Omdat de activatiecodes vanaf 04/11/2021 niet meer verdeeld worden en enkel nog het subscription licentiemodel zal verkocht worden, raden wij aan om nu reeds en subscription te nemen i.p.v een maintenance (update).

Trimble Identity – Veelgestelde vragen

Trimble Identity biedt single-sign-on toegang voor alle SketchUp Online-services. U kunt zich bij één dienst aanmelden en vervolgens bladeren naar een andere online service zonder dat u zich opnieuw hoeft aan te melden.

Een Trimble-identiteit maken en gebruiken

Hoe maak ik een Trimble-identiteit aan?

Wanneer u een Trimble ID maakt, kunt u een gebruikersnaam rechtstreeks met uw e-mailadres maken of kunt u zich aanmelden met uw Google-account.

Als u een Trimble ID wilt maken, gaat u rechtstreeks naar de Trimble ID-accountbeheerpagina en volgt u de stappen voor het maken van het account. U kunt ook SketchUp openen of u kunt een SketchUp-site zoals het 3D Warehouse bezoeken en op “Sign in | Create Account” klikken. Nadat uw account is gemaakt, kunt u de bovenstaande link gebruiken om wijzigingen aan te brengen in uw account.

Zodra u bent ingelogd op een aanmeldingspagina, volgt u gewoon de stappen om uw account te maken.

 1. Begin met het invoeren van uw gewenste e-mailadres in het juiste veld.
 1. Als het e-mailadres al is gebruikt om een ​​Trimble ID te maken, ziet u een optie om uw wachtwoord in te voeren of een vergeten wachtwoord op te vragen.

2. Als het e-mailadres nooit is gebruikt, ziet u opties om een account aan te maken. U voert hier uw naam in en kiest een wachtwoord. Vergeet niet om onomstotelijk te bewijzen dat u geen robot bent. U ontvangt vervolgens een e-mail waarin u wordt gevraagd om uw account te activeren. Doe dit binnen 72 uur.

Klik op de link in de e-mail om uw Trimble ID te maken.

Opmerking: als u zich aanmeldt met uw Google-account, klikt u gewoon op de knop ‘Inloggen met Google’. Voer de inloggegevens voor uw Google / Gmail-account in als daarom wordt gevraagd.

Probleemoplossen

Ik heb een Trimble ID gemaakt maar kan me niet aanmelden. Waarom?

Waarschijnlijk is uw Trimble ID niet geactiveerd. Wanneer u een Trimble ID maakt, ontvangt u een e-mail met de vraag om uw account te activeren. Deze stap bevestigt dat uw e-mailadres correct is. Klik op de link in de e-mail om uw account te activeren. Hierna zou u moeten kunnen inloggen met uw Trimble ID-inloggegevens. U heeft 72 uur om uw account te activeren. Als u uw account niet binnen 72 uur hebt geactiveerd, moet u de link ‘Forgot password’ gebruiken om uw wachtwoord opnieuw in te stellen en uw account te activeren.

Ik ben mijn Trimble ID-wachtwoord vergeten

Voer op de Trimble ID-aanmeldingspagina uw e-mailadres in en klik op Volgende. Er verschijnt een venster waarin u uw wachtwoord kunt invoeren of op “Forgot password?” kunt klikken.

Vul uw e-mailadres in en klik op de link Wachtwoord opnieuw instellen.
Controleer uw e-mailinbox voor e-mail van de Trimble ID-service. Klik in het e-mailbericht op de knop Wachtwoord opnieuw instellen om een ​​nieuw wachtwoord voor uw Trimble ID in te stellen.

Trimble vraagt me een geldig e-mail adres in te voeren

Ik heb geprobeerd mijn wachtwoord opnieuw in te stellen, maar Trimble ID herkent mijn e-mailadres niet en vraagt ​​mij om een ​​geldig e-mailadres in te voeren.
Ik zie een foutmelding die zegt: “Sorry, we hebben deze gebruiker niet herkend. Voer een geldig e-mailadres in.” Als de spelling van het e-mailadres correct is, betekent dit dat u momenteel geen Trimble ID heeft. Voer uw gewenste e-mailadres in op de inlogpagina en ga verder en u gaat naar een venster dat u kunt gebruiken om een Trimble ID te maken.

Ik heb geen e-mails ontvangen van Trimble ID.

De firewall van uw bedrijf blokkeert mogelijk onze e-mails of wordt mogelijk geblokkeerd door uw spamfilter. Neem contact op met uw IT-afdeling en vraag hen e-mails toe te staan ​​van *@trimble.com en *@trimblepaas.com en *@mail.trimblepaas.com. U kunt onze e-mail mogelijk ook vinden in uw map Spam. Zorg er wel voor dat u de bovenstaande e-maildomeinen op de witte lijst plaatst.

Trimble ID accepteert mijn wachtwoord niet

Ik heb geprobeerd een nieuw wachtwoord in te voeren, maar Trimble ID accepteert dit niet. Waarom?
Om veiligheidsredenen moet het wachtwoord ten minste het volgende bevatten:

 • 8 tekens
 • Ten minste één cijfer [0-9]
 • Een combinatie van hoofdletters en kleine letters [aA-zZ]
 • Ten minste één speciaal teken [! @ # $% & * ^ _- +]

SU Podium de-installeren, algemeen

Moet ik de oude versie verwijderen voordat ik SU Podium bijwerk?

 • JA, verwijder eerst – Als u een update uitvoert naar een nieuwe SU Podium-versie binnen dezelfde SketchUp-versie. Als u bijvoorbeeld SU Podium V2.5 hebt geïnstalleerd in SketchUp 2019 en een upgrade uitvoert naar SU Podium V2.6 – nog steeds in SketchUp 2019 – moet u V2.5 verwijderen voordat u de nieuwe versie installeert.
 • NEE, u hoeft de installatie niet ongedaan te maken – Als u een update binnen een nieuwe SketchUp-versie uitvoert, hoeft u SU Podium niet uit de oude versie te verwijderen. Als u bijvoorbeeld SU Podium V2.6 hebt geïnstalleerd in SketchUp 2019 en u migreert naar SketchUp 2020, hoeft u SU Podium niet te verwijderen van SketchUp 2019.
 • Deactiveer uw Podium licentie voordat u SketchUp update! Als u bijvoorbeeld update van SketchUp 2020 naar 2021, moet u de SU Podium licentie deactiveren in SketchUp 2020, want anders telt de oude versie als één van uw twee actieve installaties. Ga naar Extensions > SU Podium V2.6 > License om de licentiemanager te openen.

Texturen worden niet weergegeven

Dit probleem doet zich voor wanneer vlakken (per ongeluk) ‘omgekeerd’ staan. SU Podium rendert deze texturen dan in de binnenkant van het model. Om dit probleem te verhelpen, dient u de vlakken om te keren.

Maar hoe weet u nu of een vlak per ongeluk omgekeerd is? Hiervoor zijn enkele manieren:

SketchUp (Pro) heeft een handige tool die alle texturen uitzetten en alleen de monochrome kleur van vlakken weergeeft. De voorkant van een vlak is dan altijd wit gekleurd en de achterkant juist blauw. Hierdoor ziet u heel snel welke vlakken er omgekeerd zitten, namelijk de blauwe. Om deze vlakken om te keren, rechtsklikt u er op en kiest u voor ‘Reserve Face’. U dient dan nog wel de textuur toe te passen op het witte vlak.

De andere methode is het vlak te selecteren en naar Entity Info te gaan. Hier ziet u twee ruitjes met voorvertoningen. De linkse ruit is de voorkant en de rechtse is de achterkant. Op welke van de twee is de textuur toegepast?

Ik wil SU Podium in een nieuwere versie van SketchUp activeren. Moet ik de oude versie eerst deactiveren?

Ja, dat is wel aan te raden. SU Podium heeft twee activaties. Als u SU Podium in een nieuwere versie van SketchUp wilt gebruiken, kost u dit een activatie. Het is daarom aan te raden om in een oudere versie van SketchUp SU Podium eerst te deactiveren. Ga hiervoor in SketchUp naar Extensions > SU Podium v2.6 > License en klik op ‘Deactivate’.

Podium 2.6 exe/pkg handmatig de-installeren

Voor Windows

De-installeer SU Podium V2.6 handmatig (enkel indien andere opties niet meer zouden werken of indien noodzakelijk)

 1. Open een venster van windows verkenner.
 2. Schakel naar de tab ‘Beeld’ en vink aan ‘Verborgen items’ zodat de ProgramData map zichtbaar wordt.
 3. Navigeer naar de map die hieronder getoond wordt:
  C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 201x\SketchUp\Plugins
C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 201x\SketchUp\Plugins
 4. Verwijder alle bestanden en mappen die met SU Podium V2.6 te maken hebben:
  • SU_Podium_V26.rb
  • SU_Podium_V26 map
  • PodiumExtras.rb
  • Podium Extras map
  • Podium Temp map
  • Podium License
  • Podium HDR map – maak hier een backup van indien u hierin HDR bestanden heeft die u wilt bewaren
 5. Leeg de prullenbak!
 6. SU Podium is nu gede-installeerd.

Voor Mac

De-installeer SU Podium V2.6 handmatig

SU Podium V2.6 voor Mac is geïnstalleerd in een algemene map die niet altijd standaard zichtbaar is. Het is belangrijk dat u deze map benadert vanuit de Macintosh HD, niet vanuit uw ‘Gebruikers’ map. Volg de instructies precies zoals hieronder aangegeven.

  1. Open Finder Voorkeuren. In de tab Algemeen, vink aan ‘Harde schijven’ om Macintosh HD te tonen op uw bureaublad:
  2. Open MacintoshHD, beginnend vanuit het icoon op uw bureaublad.
  3. Navigeer naar de map die hieronder getoond wordt:
Macintosh HD > Bibliotheek > Application Support > SketchUp 201x > SketchUp > Plugins
 1. Verwijder alle bestanden en mappen die met SU Podium V2.6 te maken hebben:
  • SU_Podium_V26.rb
  • SU_Podium_V26 map
  • PodiumExtras.rb
  • Podium Extras map
  • Podium Temp map
  • Podium License
  • Podium HDR map – maak hier een backup van indien u hierin HDR bestanden heeft die u wilt bewaren
 2. Leeg de prullenmand!
 3. SU Podium is nu gede-installeerd.

Podium 2.6 RBZ de-installeren

Er zijn twee opties om SU Podium 2.6 RBZ versie te de-installeren. Gebruik de Extension Manager om automatisch de de-installeren of de-installeer handmatig.

Gebruik de Extension Manager – LET OP gebruik deze manier alleen als u geïnstalleerd heeft als RBZ

Gebruik deze manier niet als u een probleem met de installatie probeert op te lossen.

 1. Deactiveer de SU Podium licentie in SketchUp via Extensions > SU Podium v2.6 > License
 2. Open de SketchUp Extension Manager
 3. Klik op tabblad ‘Manage’
 4. Zoek SU Podium op en klik op ‘Uninstall’

Deze actie zal SU Podium bestanden verwijderen uit de map (win) C:\Users\username\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 20xx\SketchUp\Plugins\ of (mac) ~Library/Application Support/SketchUp 20xx/SketchUp/Plugins. Maar het zal niet alle SU Podium bestanden verwijderen. In de meeste gevallen zal een nieuwe installatie de bestanden die niet verwijderd zijn, overschrijven.

De-installeer SU Podium V2.6 handmatig

Voor Windows

 1. Deactiveer de SU Podium licentie in SketchUp via Extensions > SU Podium v2.6 > License
 2. Open een venster van windows verkenner.
 3. Schakel naar de tab ‘Beeld’ en vink aan ‘Verborgen items’ zodat de AppData map zichtbaar wordt.
 4. Navigeer naar de map die hieronder getoond wordt:
  C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 201x\SketchUp\Plugins
 5. Verwijder alle bestanden en mappen die met SU Podium V2.6 te maken hebben:
  • SU_Podium_V26.rb
  • SU_Podium_V26 map
 6. Leeg de prullenbak!
 7. SU Podium is nu gede-installeerd.

Voor Mac

Versies van SU Podium V2.6.043 en nieuwe voor Mac worden geïnstalleerd in de gebruikersmap in plaats van in de algemene directory. Volg de instructies hieronder om de bestanden te vinden:

  1. Deactiveer de SU Podium licentie in SketchUp via Extensions > SU Podium v2.6 > License. Sluit SketchUp vervolgens via het menu SketchUp > Quit SketchUp (LET OP als u een model sluit, sluit u daarmee niet SketchUp! Vergewis u ervan dat SketchUp echt afgesloten is!)
  2. Open Finder.
  3. In het menu bovenaan klik op “Ga” en houd vervolgens de Alt toets ingedrukt. Een Bibliotheek map verschijnt. Klik deze aan.
  4. Navigeer vervolgens naar de map die hieronder getoond wordt:
Macintosh HD > Gebruikers > UwGebruikersnaam > Bibliotheek > Application Support > SketchUp 20xx > SketchUp > Plugins
 1. Verwijder alle bestanden en mappen die met SU Podium V2.6 te maken hebben:
  • SU_Podium_V26.rb
  • SU_Podium_V26 map
 2. Leeg de prullenmand!
 3. SU Podium is nu gede-installeerd.

Podium 2.5 de-installeren

Voor Windows

De-installeer SU Podium V2.5 handmatig

 1. Open een venster van windows verkenner.
 2. Schakel naar de tab ‘Beeld’ en vink aan ‘Verborgen items’ zodat de ProgramData map zichtbaar wordt.
 3. Navigeer naar de map die hieronder getoond wordt:
  C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 201x\SketchUp\Plugins
C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 201x\SketchUp\Plugins
 4. Verwijder alle bestanden en mappen die met SU Podium V2.5 te maken hebben:
  • SU_Podium_V25.rb
  • SU_Podium_V25 Folder
  • PodiumExtras.rb
  • Podium Extras Folder
 5. Leeg de prullenbak!
 6. SU Podium is nu gede-installeerd.

Voor Mac

De-installeer SU Podium V2.5 handmatig

SU Podium V2.5 voor Mac is geïnstalleerd in een algemene map die niet altijd standaard zichtbaar is. Het is belangrijk dat u deze map benadert vanuit de Macintosh HD, niet vanuit uw ‘Gebruikers’ map. Volg de instructies precies zoals hieronder aangegeven.

  1. Open Finder Voorkeuren. In de tab Algemeen, vink aan ‘Harde schijven’ om Macintosh HD te tonen op uw bureaublad:
  2. Open MacintoshHD, beginnend vanuit het icoon op uw bureaublad.
  3. Navigeer naar de map die hieronder getoond wordt:
Macintosh HD > Bibliotheek > Application Support > SketchUp 201x > SketchUp > Plugins
 1. Verwijder alle bestanden en mappen die met SU Podium V2.5 te maken hebben:
  • SU_Podium_V25.rb
  • SU_Podium_V25 Folder
  • PodiumExtras.rb
  • Podium Extras Folder
 2. Leeg de prullenmand!
 3. SU Podium is nu gede-installeerd.

Gebruikers (members) toekennen aan jouw SketchUp licentie

Je dient vooreerst een bestaande Trimble ID te hebben. Die heb je bekomen bij jouw eerste licentie. Dit is steeds een mailadres en een paswoord. Houd deze even bij de hand.

 1. Start SketchUp op.
 2. In het dialoogvenster dat nu verschijnt kan je rechts bovenaan een icoontje vinden zoals hieronder, klik er op en kies voor ‘manage licensing‘:
 3. Klik nu op “manage subscription”:
 4. Log nu in met het HOOFDACCOUNT: dit is het mailadres en paswoord van bij jouw eerste licentie.
 5. Eens ingelogd op jouw Trimble ID klik je op “members”:
 6. Nu krijg je een overzicht van alle gebruikers en kan ze met gevolg beheren: verwijderen, toevoegen, enz… Om toe te voegen klik je op “Add new user” of “assign“:
 7. Vul nu het mailadres in van de extra gebruiker. Dit moet uiteraard een ander mailadres zijn dan jouw eerste gebruiker.
 8. Zodra deze gebruiker is toegevoegd, kan je SketchUp op de betreffende pc/apple opstarten. Log op deze SketchUp met de zopas ingevoerde gegevens.
 9. Indien er reeds een ‘andere’ gebruiker (mailadres) is ingelogd kan je steeds uitloggen (sign out) en nadien zoals in puntje 8 inloggen (sign in)

De toegewezen gebruikers kunnen nu hun SketchUp opstarten en inloggen met hun mailadres.

Moet ik betalen voor de upgrade naar versie 2.6?

Ja, deze versie betreft een grote sprong voorwaarts dus als u SU Podium versie 2.5.x of eerder heeft betaalt u een klein bedrag om met 2.6 aan de slag te gaan.

Help, ik ben op teveel apparaten ingelogd!

Geen probleem, hier ziet u hoe u zelf eenvoudig in één keer al uw apparaten kunt uitloggen:

 

 

Niet vergeten alsnog lokaal even uit te loggen en weer in te loggen!

Ik heb SketchUp Pro / Studio gekocht, maar heb nog steeds een Trial

Waarschijnlijk bent u in SketchUp Pro ingelogd met een ander e-mailadres (Trimble ID) dan waarop u uw Subscription gekocht heeft.

Log in met hetzelfde e-mailadres. Vraag ons eventueel naar het juiste e-mailadres (je kan dit ook zien in de mail die we je verzonden hebben met de bevestiging) . Aan dit e-mailadres moet wel een Trimble ID gekoppeld zijn.

Controleer als volgt of uw e-mailadres al gekoppeld is aan een Trimble ID:

 1. Ga naar https://www.sketchup.com;
 2. Klik rechtsboven op Sign In;
 3. Vul het e-mailadres dat u wilt controleren en klik op Next. Er kunnen nu 3 dingen gebeuren:
  • A. Er wordt om het wachtwoord gevraagd: het Trimble ID bestaat, is actief en u kunt hiermee inloggen in SketchUp Pro;
  • B. Er staat dat het account nearly ready is: Klik op de link om de activatiemail nog eens te versturen. Controleer uw e-mail (ook de map ongewenste reclame) en bevestig uw account. U kunt hiermee nu inloggen in SketchUp Pro;
  • C. Er wordt om een Naam en Wachtwoord voor het Trimble ID gevraagd. Er bestaat dan nog geen Trimble ID, volg de stappen deze aan te maken. Daarna kunt u hiermee inloggen in SketchUp Pro;

Veelgestelde SketchUp Subscription vragen

Waarom zou ik een Subscription nemen?
Steeds meer software wordt aangeboden in de vorm van een subscription en SketchUp Pro zal hierin meegaan. Bovendien dient een Subscription u meer functionaliteit ten opzichte van het klassieke licentiemodel, zoals:

 • Viewers voor de Hololens, Virtual Reality en Augmented Reality
 • Overal toegang tot de Premium Browser van SketchUp
 • Hoge resolutie geo-locaties
 • Trimble Connect voor ongelimiteerde cloud-opslag en -collaboratie
 • En wellicht nog meer in de nabije toekomst

 

Bovenal is het een zorgenvrij licentiemodel. U heeft gedurende uw Subscription periode altijd recht op support en de laatste versie van SketchUp Pro.

Wat gebeurt er als mijn Subscription afloopt?
Als de subscription is afgelopen en niet tijdig verlengd is, dan heeft u geen toegang meer tot de premium functies van SketchUp Pro / Studio, zoals de desktop applicaties, Sefaira, e.d. U kunt uw modellen nog wel openen in de SketchUp Free webversie, maar niet voor commercieel gebruik. De SketchUp Mobile Viewer is wel toegankelijk, al zal de Augmented Reality functionaliteit uitgeschakeld zijn.

Zijn er ook mogelijkheden voor het floating / netwerkgebruik van Subscriptions?
Nee, momenteel nog niet. Subscriptions zijn persoonsgebonden via een Trimble ID.

Wat gebeurt er met mijn Trimble Connect data als ik niet mijn Subscription verleng?
Data zal nooit worden verwijderd van Trimble Connect. Indien ze dat ooit van plan zijn, zal er ruim vooraf een aankondiging zijn met gegevens en richtlijnen over hoe lang de data beschikbaar zal blijven.

Met een Subscription heeft u toegang tot onbeperkte opslag en projecten in Trimble Connect. Als u stopt, behoudt u toegang tot SketchUp Free.
Trimble Connect biedt opslag aan voor iedereen. Iedereen heeft namelijk een ‘Free Plan’. U mag dan één project beheren met 10GB aan data.

Ik stop met het abonnement. Wat gebeurt er met mijn Trimble Connect projecten? Projecten (en de bestanden hierin) worden op Alleen-lezen gezet indien het meer dan de 10GB overschrijdt. Alle data blijft echter behouden.

Wat kan ik het beste doen?
Het is een goed idee om vooraf te plannen als u erover denkt om het abonnement te stoppen en bijvoorbeeld met SketchUp Free verder wilt gaan (niet-commercieel gebruik). Download alles naar uw computer en bewaar het project waar u nog iets in wilt veranderen.

Gebruik Trimble Connect als extra opslagmogelijkheid, niet als enige.
Met de desktop app Trimble Sync synchroniseert u automatisch uw projectmap met die van Trimble Connect.

Ik heb een Subscription 2020 geactiveerd op mijn computer (via inlog met Trimble ID). Kan ik versie 2021 tegelijkertijd op diezelfde computer activeren?

Ja, dat kan. SketchUp 2020 en SketchUp 2021 zijn aparte programma’s en kunnen naast elkaar op uw computer draaien.

Let op:
Voor versies 2020 en 2021 gebruikt u dus twee activaties van uw Subscription. Als u merkt dat u daardoor op een andere computer niet meer kunt inloggen, log dan in één van beide versies uit. Als u geen toegang heeft tot het apparaat dan kunt u uitloggen via uw AMP.

Ik heb een Classic versie 2020 geactiveerd op mijn computer (met serienummer). Kan ik versie 2021 tegelijkertijd op diezelfde computer activeren?

Ja, dat kan. SketchUp 2020 en SketchUp 2021 zijn aparte programma’s en kunnen naast elkaar op uw computer draaien.

Let op:

 • Na activatie van uw 2021 Classic licentie kunt u uw 2020 Classic licentie niet meer op een andere computer activeren.
 • Netwerk Classic licenties stoppen dan zelfs met werken na 60 dagen.

Wow, Live Components! Heb ik een internetverbinding nodig om mijn objecten te configureren?

Ja, dat heeft u nodig. Live Components en de configuratie ervan worden gehost via het 3D Warehouse. Het configureren vanuit SketchUp zelf is wel mogelijk, maar vereist een actieve internetverbinding voor de koppeling met het 3D Warehouse.

Heeft SketchUp Pro 2021 nieuwe systeemeisen?

U heeft minimaal een 64-bit versie van Windows 10. Voor macOS heeft u 10.14 (Mojave), 10.15 (Catalina) or 11.0 (Big Sur) nodig. Eerdere versies worden niet meer ondersteund.

Let ook goed op of uw computer wel voldoet aan de volgende hardware-eisen:

 • 2.1+ Ghz Intel Core processor
 • 8+ GB RAM
 • 1+ GB videogeheugen, OpenGL 3.1 of hoger

Werken mijn Extensions wel met SketchUp 2021?

Waarschijnlijk niet direct. Neem contact op met de leverancier van uw Extension om te zien of een update noodzakelijk is. Van de door ons ondersteunde Extensions is op dit moment de actuele status:

Compatibel:

 • V-Ray for SketchUp (let op: alleen versie 5 hotfix 1, versie Next en eerder zullen niet compatibel zijn!)
 • Enscape
 • Skalp
 • Laubwerk
 • Undet

 

Niet compatibel:

 • Thea for SketchUp
 • Kubity Pro (tip: bewaar als SKP 2020 file!)
 • SU Podium
 • Podium Walker / ProWalker
 • RenderIN
 • Skimp
 • Profile Builder
 • Quantifier Pro
 • PlaceMaker
 • Skatter
 • Dibac

Ik heb een Subscription. Kan ik nog steeds toegang krijgen tot SketchUp 2020 ook al is SketchUp 2021 er?

Jazeker. Als u een actieve Subscription heeft, kunt u nog steeds SketchUp 2020 gebruiken, ook al is SketchUp 2021 beschikbaar. En 2019 ook.

Ik heb een Classic License met verlopen Maintenance. Kan ik toegang krijgen tot SketchUp Pro 2021?

Nee, niet direct. Als u geen actieve Maintenance op uw SketchUp Classic licentie heeft, heeft u geen recht op een gratis upgrade naar SketchUp Pro 2021. Als u wilt upgraden naar SketchUp Pro 2021, dient u een Subscription aan te schaffen. Neem contact op met ons voor de conversie-mogelijkheden voor uw huidige Classic licentie.

Ik heb een Classic License met geldige Maintenance. Hoe krijg ik toegang tot SketchUp Pro 2021?

U ontvangt uw nieuwe licentiecodes zo snel mogelijk van uw reseller. In de tussentijd kunt u al aan de slag met de volledig functionele 30-dagen demo-versie.

Houd er rekening mee dat het activeren van uw SketchUp Pro 2021 Classic Licentie gevolgen heeft voor uw SketchUp Pro 2020 Classic Licentie:

 • Een standalone licentie blijft draaien op de computer waarop deze geactiveerd is. U kunt hem echter niet meer activeren op een nieuwe computer (ook niet na een crash van de bestaande computer bijvoorbeeld).
 • Een netwerklicentie van Sketchup Pro 2020 wordt na activatie van de 2021 licentie op ‘Pending’ gezet en zal 60 dagen na activatie niet meer opstarten.

Ik heb een Subscription. Hoe krijg ik toegang tot SketchUp Pro 2021?

U heeft direct toegang tot de nieuwste versie via de AMP, in-product upgrade notificatie of via een directe download link. Download SketchUp Pro 2021, installeer het op uw machine, activeer het met uw Trimble ID (TID) en u bent klaar om met SketchUp Pro 2021 aan de slag te gaan.

Waar kan ik de volledige release notes inzien?

De volledige release notes vindt u in de officiële SketchUp Help Section.

Kan ik SketchUp Pro 2021 proberen als ik reeds SketchUp Pro 2020 heb geprobeerd?

Jazeker, de demo-versies zijn gereset. Dat betekent dat elke gebruiker die toegang heeft gehad tot de SketchUp Pro 2020 demo ook toegang kan krijgen tot de SketchUp Pro 2021 demo.

Hoe activeer ik mijn Subscription?

Gefeliciteerd, u heeft een SketchUp Subscription aangeschaft. En nu?
Lees verder en activeer uw SketchUp Subscription via onderstaande stappen! Of bekijk het filmpje.

A. Als u nog geen Trimble ID heeft

(of als u de licentie aankoopt op een andere Trimble ID dan de ID die u reeds heeft)
Als u al een Trimble ID heeft, ga direct door naar stap B.
– Hoe weet ik of ik een Trimble ID heb?

 1. Controleer de mail op het e-mailadres dat u opgaf voor uw Subscription;
  U ontvangt een e-mail van noreply_identity@trimblepaas.com,
  met het onderwerp “Trimble Account Creation Notification”
 2. In de e-mail klikt u op de knop Activate account
  U wordt naar een website doorgestuurd
 3. Voer hier uw e-mailadres in en kies een wachtwoord
  U heeft nu een actief Trimble ID account, ga verder met stap B.
  Wat als ik niet op de activatielink heb geklikt voordat de 72 uur voorbij waren?

B. Als u een actief Trimble ID heeft

Controleer de mail op het e-mailadres dat u opgaf voor uw Subscription;
U ontvangt een e-mail van donotreply@trimble.com, met het onderwerp “Entitlement Created”

entitlement created

Controleer eventueel uw spam folder of ongewenste mail.

C. Wijs uw licentie toe

Als u maar één licentie heeft gekocht, kunt u deze stap overslaan, uw licentie is automatisch toegewezen.
Ga direct door naar stap D.

 1. Klik op de link in de mail om toegang te krijgen tot de Subscriptie
  U wordt doorgestuurd naar uw Account Management Portal
 2. Log nu in op uw Account Management Portal
  Dit kunt u doen met uw Trimble ID of met uw Google Account, zorg ervoor dat u het e-mailadres gebruikt waar de mail naar toe is verzonden!
 3. Eenmaal ingelogd geeft uw portal u een overzicht van uw account.
 4. Klik dan op de tab Members onder “Purchased via ……” (Naam van uw Reseller)
  Hier moet u de eindgebruiker toevoegen als gebruiker van de Subscriptie, klik op assign:
 5. Vul het e-mail adres in en klik op de ADD knop:
 6. Als u dit gedaan heeft wordt de voor- en achternaam van de eindgebruiker opgevraagd uit de database in het geval van een bestaande Trimble ID. Als u een nog-niet-bestaande Trimble ID kiest, moet u zelf een voor- en achternaam van de eindgebruiker invullen.
  Klik nogmaals op Add om te bevestigen.
  De eindgebruiker ontvangt een mail van noreply@trimblepaas.com met als onderwerp “Your license…”Hierin staat een blauwe “Get the app” knop. Deze verwijst naar de downloadpagina van SketchUp producten waar u toegang tot heeft.

D. Download en installeer SketchUp

Als u SketchUp Pro 2019 al geïnstalleerd heeft hoeft dit niet opnieuw, ga dan door naar stap E.

 1. Ga naar de downloadpagina
  (Via de link hierboven; of via de ‘download’ link in uw Account Management Portal, of via de blauwe ‘Get the App’ knop in de laatste e-mail)
 2. Download De SketchUp Pro ‘Desktop Client’.
  De download pagina herkent of u gebruik maakt van Windows of Mac en bied u de juiste download daarvoor aan.
 3. Veel browsers tonen een download onderaan in het scherm, enkele juist bovenaan:
  1. Windows: Start het installatiebestand. U ziet onder andere de volgende schermen voorbijkomen:
  2. Mac: Dubbelklik op het DMG installatiebestand. Dit zal de installatieschijf neerzetten op uw systeem en een Finder venster openen.
   Sleep het SketchUp icoon naar de Programma’s map. Mogelijk wordt u gevraagd het wachtwoord van uw gebruikersaccount in te voeren.

E. Start SketchUp Pro en Log in met uw Trimble ID

 1. Na het installeren kunt u vervolgens SketchUp starten. Klik op ‘Sign in’ om verder te gaan.Let Op: Als u SketchUp 2019 reeds heeft geïnstalleerd, maar nog in de Trial-modus zat moet u met uitloggen en weer inloggen in het Welkomstscherm:
 2. SketchUp Pro 2019 is klaar voor gebruik.
 3. Klik op Files om te starten met een template of recent bestand of om een bestand te openen via de file browser.

Hoe weet ik of ik al een Trimble ID heb?

U heeft een Trimble ID als u

 • Kunt inloggen op het 3D Warehouse
 • Kunt inloggen op het Extension Warehouse
 • Gebruik maakt van SketchUp Free
 • Gebruik maakt van Trimble Connect
 • Een trial van SketchUp 2019 aangevraagd heeft

Mijn activatielink is verlopen, wat nu?

In de activatie-e-mail staat dat u binnen 72 uur op de activatielink moet klikken. Heeft u te lang gewacht, dan kunt u echter nog steeds op de activatielink klikken… echter er gebeurt dan nét even iets anders. U vult (net als eerst) uw gegevens in, maar vervolgens zal de Trimble ID website vermelden dat uw link verlopen was.

verlopen activatielink

U moet hier op ‘forgot password’ klikken en uw e-mail adres nogmaals invullen. U krijgt dan een nieuwe activatie-e-mail.

Bekende fouten:

Nog Steeds in Trial:

Staat er in het welkomstscherm nog steeds een Trial periode? Log dan eerst uit, stop SketchUp en start weer op. Log dan weer in met uw Trimble ID.

Het Welkomstscherm zegt “Trial expired”, maar ik heb een subscription!

Indien u niet meer via het Welkomstscherm naar uw Account Management Portal kunt volg dan de stappen vanaf Stap C.

Ik heb meerdere subscriptions, hoe verdeel ik die?

U kunt meerdere subscriptions inkopen, het e-mailadres waar u die aankoop op doet gaat fungeren als de beheerder: Die kan de licenties toewijzen aan anderen via het Account Management Portal. Indien de ontvanger nog geen Trimble ID heeft krijgt die een mail om zijn Trimble ID te activeren.
Let op: Zorg dat u het juiste e-mailadres invult, u kunt wel toevoegen, maar niet verwijderen. Een SketchUp Subscription is persoonlijk, dus op naam van de gebruiker. Heeft u meer flexibiliteit nodig? Koop dan een netwerklicentie.

Beheren van uw SketchUp abonnement

U kunt een abonnement hebben voor SketchUp Pro en SketchUp Studio. Als u hebt betaald voor het abonnement is deze geldig voor de duur die vermeld staat op uw factuur. Meestal is dit een jaar.

Het checken van uw abonnement

 • U kunt de status van uw abonnement controleren vanuit SketchUp. Om dit te doen moet u het volgende doen:
 • Selecteer in het [Menu] Help- Manage License
 • Selecteer het Subscription tabje, Zolang uw abonnement actief is wordt dit aangegeven in het venster. Daar wordt ook aangegeven wanneer het abonnement afloopt. (expires)
 • Aanvullend wordt er nog meer informatie weergegeven via het knopje linksonder (Manage License)

Zie deze link voor meer informatie:

Wat kost het upgraden van mijn SketchUp Pro licentie naar de laatste versie?

Indien je nog een (oude) SketchUp pro, klassieke versie met serienummer, kan je enkel nog gebruik maken van de nieuwste SketchUp pro versie als je een Subscription aanschaft.

Alles updates die vallen in de periode van aangeschafte subscription zijn dan ineens gratis. Na 1 jaar kan je jouw subscription dan opnieuw verlengen.

Problemen met 3D Warehouse, Extension Warehouse, Add Location, Dynamic Components, Trimble Connect, …

Mocht u problemen hebben met een functie van SketchUp Pro die eigenlijk een soort webpagina laat zien, dan heeft dat 9 van de 10 keer te maken met de browser op uw systeem of uw Trimble / Google account. Los het als volgt op:

1. Er zijn problemen met uw browser

Dat is altijd Internet Explorer op Windows en Safari op Mac (ook al gebruikt u een andere als standaard)

 • Update Internet Explorer of Safari naar de laatste versie;
 • Maak Internet Explorer of Safari uw standaard browser (in ieder geval voor even);
 • Activeer Java op uw systeem;
 • Verlaag de beveiligingsinstellingen voor internettoegang op uw systeem;
 • Leeg de browser cache voor Internet Explorer of Safari;
 • Wis de browser cookies voor Internet Explorer of Safari.
 • Klik op het Torso-icoontje links onder in het venster en log in of juist uit. Herhaal dit. Op deze wijze logt u in en uit in SketchUp Pro.

2. Er zijn problemen met uw Trimble / Google account

Waaraan voldoet een goed 3D Warehouse model?


Waaraan voldoet een goed 3D Warehouse model? Volg deze checklist!

Dit is een checklist om u te helpen met het voorzien van goede 3D Warehouse modellen aan de gebruikers hiervan. Een goed 3D model dient aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Model in correcte maatvoering
 • Gebruik een correcte oorsprong voor het model
 • Juiste vlakoriëntatie
 • Minimale geometrie om het item weer te geven
 • Minimale bestandsgrootte materiaalafbeeldingen
 • Embed nuttige metadata
 • Herstructureer voor 3D Warehouse content
 • Verwijder ongebruikte lagen, componenten en materialen (Model Info > Purge unused)
 • Gebruik 1 laag: Layer0 (of minimale lagen)
 • Gebruik 1 consistente stijl
 • Verwijder zwervende geometrie
 • Geen dwarsdoorsnedes
 • Geen hulplijnen
 • Gebruik alleen geschikte tekst en maatvoeringen
 • Gebruik de juiste geo-locatie
 • Test het model op juist gedrag

Download de 3D Warehouse Checklist hier (Engels).

Hoe zet ik al mijn instellingen, materialen, componenten en plug-ins over naar een nieuwe versie SketchUp Pro?

Hoe zet ik al mijn instellingen, materialen, componenten en plug-ins over naar een nieuwe versie SketchUp Pro? (in dit voorbeeld wordt SketchUp Pro 2018 en 2019 gebruikt. Vervang eventueel met de gegevens voor uw versie)

Instellingen

Mac

 • Shortcuts – Als het goed is, zijn shortcuts automatisch gekopieerd van SketchUp Pro 2018 naar SketchUp Pro 2019.
  Is het niet automatisch gebeurd? In ~Library/Application Support/SketchUp201x/SketchUp vindt u een bestand met de naam SharedPreferences.json waarin onder andere de sneltoetsen opgeslagen zijn. In dit zelfde bestand worden ook een heel aantal instellingen uit het Preferences venster opgeslagen. In versies 2017 en eerder werden de shortcuts opgeslagen in het bestand Shortcuts.plist. Beide soorten bestanden zijn met een eenvoudige teksteditor te openen en eventueel te bewerken, maar informatie uit een plist bestand is niet 1 op 1 te kopiëren naar het json bestand – het is eenvoudiger om uw sneltoetsen opnieuw in te stellen.
 • Templates – Als het goed is wordt de template die u in SU2018 gebruikte, ook weer gebruikt in SU2019.
  De map Templates in ~Library/Application Support/SketchUp201x/SketchUp wordt automatisch gekopieerd naar de nieuwe installatie. Mocht dit om één of andere reden niet automatisch gebeurd zijn, dan kunt u dit handmatig doen, en vervolgens de template via het startscherm kiezen als de template waarmee u wilt opstarten.(Geef het een hartje)
  Als de map ~Library/Application Support/SketchUp201x/SketchUp/Templates niet bestaat, betekent dit dat er nog nooit een template is opgeslagen via File>Save as template…
 • Knoppenbalken – De posities en status van knoppenbalken wordt opgeslagen in het bestand PrivatePreferences.json. Let wel op dat dit vooral knoppenbalken van Extensies betreft, en dat het pas nut heeft dit bestand te kopiëren als desbetreffende extensies geïnstalleerd zijn. U vindt dit bestand in ~Library/Application Support/SketchUp201x/SketchUp

Windows

 • Shortcuts – Als het goed is, zijn shortcuts automatisch gekopieerd van SketchUp Pro 2018 naar SketchUp Pro 2019.
  Is het niet automatisch gebeurd? Open dan SketchUp Pro 2018, ga naar Window > Preferences > Shortcuts en klik op de knop “Export…”. Sla het data-bestand op waar u het terug kunt vinden. Open dan SketchUp Pro 2019, ga naar Window > Preferences > Shortcuts, klik op de knop “Import…” en zoek het bestand op dat u in de vorige stap heeft opgeslagen.
 • Templates – Als het goed is wordt de template die u in SketchUp 2018 gebruikte, ook weer gebruikt in SketchUp 2019.
  De eigengemaakte templates uit versie 2018 zouden automatisch gekopieerd moeten worden naar C:\Program Files\SketchUp\SketchUp 2019\Resources\en-US\Templates. Is dit niet automatisch gebeurd, dan kunt u dit zelf handmatig doen. Vervolgens kunt u de template via Window > Preferences > Templates kiezen als de template waarmee u wilt opstarten.
 • Knoppenbalken – De posities en status van knoppenbalken wordt opgeslagen in het bestand PrivatePreferences.json. Let wel op dat dit onder andere knoppenbalken van Extensies betreft, en dat het pas nut heeft dit bestand te kopiëren als desbetreffende extensies geïnstalleerd zijn. U vindt dit bestand in C:\Users\[uw gebruikersnaam]\AppData\Local\SketchUp\SketchUp 2019\SketchUp

Materialen

Mac

Kopieer de map met zelf gecreëerde materialen van ~Library/Application Support/SketchUp2018/SketchUp/Materials naar ~Library/Application Support/SketchUp2019/SketchUp/Materials indien dit niet automatisch gebeurd is.

Windows

Voeg indien nodig de mappen waarin u uw materialen opslaat, opnieuw toe aan de favorieten via het materialenvenster: Window > Materials > pijltje aan de rechterkant > Add collection to favorites…

Componenten

Mac

De lijst met favoriete component-mappen in SU2019 wordt automatisch overgenomen van de lijst met favorieten van SU2018.
Mocht dit niet automatisch overgenomen zijn tijdens de installatie, wijs dan opnieuw de mappen aan via het menu Details in het componentenvenster: Window > Components > pijltje aan de rechterkant > Open a local collection… In dit venster staat automatisch ook de optie ‘Add to favorites’ aan, waardoor u de map de volgende keer niet opnieuw zelf hoeft op te zoeken.

Windows

De lijst met favoriete component-mappen in SU2019 wordt automatisch overgenomen van de lijst met favorieten van SU2018.

Mocht dit niet automatisch overgenomen zijn tijdens de installatie, wijs dan opnieuw de mappen aan via het menu Details in het componentenvenster: Window > Components > > Open or create a local collection…

Vervolgens voegt u de map die u geopend hebt, aan de favorieten toe, zodat u hem de volgende keer niet opnieuw hoeft op te zoeken: Window > Components > > Add to favorites…

Extensies

Iedere versie van SketchUp verbetert weer iets aan de implementatie van extensies binnen SketchUp. Echter, die verbetering betekent soms ook dat er iets gewijzigd dient te worden in de code van een extensie, en dat sommige extensies niet automatisch compatibel zijn met de laatste versie van SketchUp.

Extension Warehouse

Plug-ins die u in versie 2018 heeft gedownload via het Extension Warehouse kunt u herinstalleren via het Extension Warehouse. U hoeft slechts in te loggen met dezelfde inloggegevens als waarmee u eerder inlogde, en het Extension Warehouse laat u zien welke plug-ins het betrof.

Inloggen doet u het makkelijkst via het poppetje links onderin uw scherm: Ga dan naar Window>Extension Warehouse, en klik bovenin het scherm op uw gebruikersnaam. U krijgt nu een overzicht van de plug-ins, gesorteerd op de SketchUp-versie waarmee ze compatibel zijn. In de regel ‘SketchUp 2019 Compatible Extensions’ (grijze balk) vindt u ook een link ‘Install all’. Klik deze aan, en u bent klaar!

SketchUcation.com

Ook de Plug-in store van SketchUcation biedt de mogelijkheid tot updaten wanneer u ingelogd bent. Klik op de tandwieltjes bovenin, daar kunt u zien welke plug-ins u eerder gedownload hebt en ze automatisch laten installeren.

Render-Extensions:

De meeste render-plug-ins zijn geactualiseerd om nu ook te werken met versie 2019. Over het algemeen dient u deze plug-ins te updaten via een installatiebestand van de makers zelf.

Overige Extensies

Ga naar het voorkeurenvenster Via het menu SketchUp>Preferences. Klik daar op het onderwerp ‘Extensions’. Hier kunt u klikken op de knop ‘Install Extension…’. Installeer op deze manier overige plug-ins die u niet via één van bovenstaande methodes heeft kunnen updaten.
Bij deze optie kunnen we natuurlijk niet garanderen dat de plug-ins ook zullen werken, evenmin als bij de volgende:

Mac

Mocht u nog een plug-in hebben die enkel als RB-bestand geleverd is in plaats van RBZ-bestand, dan kunt u het handmatig kopiëren naar de map ~Library/Application Support/SketchUp201x/SketchUp/Plugins Let op dat er soms een bijbehorende map is, die moet u dan ook kopiëren.

Windows

Mocht u nog een plug-in hebben die enkel als RB-bestand geleverd is in plaats van RBZ-bestand, dan kunt u het handmatig kopiëren naar de map C:/Users/ [uw gebruikersnaam]/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 201x/SketchUp/Plugins . Let op dat er soms een bijbehorende map is, die moet u dan ook kopiëren.

Lijnen zien er gekarteld uit

Lijnen in SketchUp kunnen er soms gekarteld uitzien, zoals het volgende (vergrote) plaatje laat zien:

Antialiasing0x

Het doel is om de lijnen er meer zó uit te laten zien:

Antialiasing4x

Dit wordt bepaald door de grafische kaart die SketchUp gebruikt.

Mac OS X

Ga naar SketchUp > Preferences > OpenGL en kies bij Multisample anti-aliasing het niveau. Dit niveau wordt bepaald door de capaciteiten van de kaart (Graphics Card Details)

Settings

Windows

Klik op het menu Window > Preferences > OpenGL. In dit venster kunt u kiezen (afhankelijk van uw videokaart) voor 0x, 2x of 4x Anti-aliasing. Zie 1 in de afbeelding hieronder. Om te controleren dat SketchUp je dure videokaart gebruikt voor de weergave in plaats van de geïntegreerde grafische chipset, klik op de Details (2) knop. Deze toont een venstertje waarin wordt weergegeven welke videokaart of chipset gebruikt wordt.

Settings

Duale setup

Als u een duale setup heeft met zowel een videokaart als een geïntegreerde grafische chipset, geeft uw videokaart u normaliter de mogelijkheid om te kiezen welke van de twee u wilt gebruiken, zowel globaal als per programma. Hieronder vindt u een handleiding voor hoe u dit doet voor SketchUp op een NVidia videokaart.

 • Rechts-klik op het bureaublad en kies NVidia Configuratiescherm
 • (1) Klik 3D instellingen beheren
 • Klik de tweede tab “Programma-instellingen”
 • (2) Klik de “Toevoegen” knop en selecteer (de juiste versie van) SketchUp.Indien u meerdere versies van SketchUp geïnstalleerd heeft staan, blader dan naar de juiste versie in uw Program Files, om zeker te weten dat de juiste versie gekozen is.
 • (3) Kies Krachtige NVidia Processor
 • (4) Click Toepassen

Wanneer u SketchUp herstart kunt een waarschuwingsbericht krijgen. U kunt dit bericht veilig negeren. Kijk wel nogmaals naar de vorige paragraaf om er zeker van te zijn dat SketchUp de videokaart gebruikt en 4x anti-aliasing gebruikt.

Bestand vergrendeld door een andere gebruiker

Er is een bug gevonden die een tijdelijke oplossing heeft. De “file (…) is currently locked by another user”-foutmelding kan men zien wanneer het voorbeeldvenster in Windows open is en het bestand wordt geopend door erop te dubbelklikken. Sommigen krijgen een “alleen-lezen” melding wanneer ze het bestand willen openen.

Foutmelding.

Om het probleem te zien, moet het voorbeeldvenster geopend zijn (het voorbeeldvenster is standaard gesloten op Windows 7, 8 & 10), moet Windows Explorer ingesteld zijn zodat de pictogrammen zichtbaar zijn, moet het model een pictogram hebben (een mini-voorbeeldafbeelding dus, niet een logo), en moet de gebruiker erop dubbelklikken om het model te openen. Zorg daarom dat het voorbeeldvenster uit staat zoals in stap 1 van de tijdelijke oplossing, zie onder.

De mogelijke tijdelijke oplossingen zijn: stap 1: zet het voorbeeldvenster uit, stap 2: stel Explorer in om geen pictogrammen weer te geven(zie onder), stap 3: sluit het model en dubbelklik het om te herstarten, of open het model via File > Open.

Als u het probleem tegenkomt, sluit dan het model en dubbelklik opnieuw. Wanneer u het model geopend hebt als ‘alleen lezen’ kunt u opslaan onder een andere naam om geen werk te verliezen.

Autoriseer SketchUp met een Netwerklicentie

Autoriseren van SketchUp als gebruiker

U moet internettoegang hebben om SketchUp Pro 2015 of later te autoriseren. Voor de techneuten onder ons; als u SketchUp Pro autoriseert, communiceert SketchUp met de autorisatie-server via de standaard poorten 80 en 443. Als u een proxy of firewall gebruikt, staat u SketchUp Pro toe om te communiceren op die poorten naar het * .sketchup.com domein.

Autoriseren van SketchUp met een netwerklicentie is niet anders dan autoriseren ervan met een licentie voor één gebruiker. Hoewel een netwerklicentie kan worden geautoriseerd op dezelfde manier als een single-user licentie, is er één belangrijk voorbehoud voor succesvol gebruik van het netwerklicentie: Poorten 5053 en 50530 moeten open zijn tijdens het actief gebruiken van een netwerklicentie. Raadpleeg uw netwerkbeheerder als deze poorten niet open zijn.

Autoriseren van SketchUp in een netwerk als Administrator

Als u SketchUp over een groter netwerk wilt distribueren, kunt u gebruik maken van het MSI-bestand) of een disk-imaging pakket gebruiken, zoals Norton Ghost of Deep Freeze. In beide manieren van beide gedistribueerde installatiestrategieën, kunt u het autorisatieproces vereenvoudigen door het opnemen van een bestand dat het serienummer en autorisatie code voor de gebruikers invult, zodat ze niet zelf hoeven te typen. SketchUp Pro zal automatisch proberen om te autoriseren namens de gebruiker.

Om deze procedure te gebruiken:

 1. Zorg ervoor dat SketchUp Pro 2015 of later is geïnstalleerd op alle computers.
 2. Maak een bestand met de naam activation_info.txt. U moet een tekstbewerker zonder opmaak gebruiken, zoals Notepad (Microsoft Windows) of TextMate (Mac OS X).
 3. Typ in dat bestand uw netwerk serienummer en autorisatie code in het volgende formaat:
  {“serial_number”:”YOUR SERIAL NUMBER”, “auth_code”:”YOUR AUTHORIZATION CODE”, “allow_reactivation”:true}
 4. Sla het bestand op en distribueer naar de volgende locatie op elke machine:
  Windows – C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 201x
  Merk op dat het de verborgen ProgramData map betreft, niet de bekendere Program Files map. OS X – /Bibliotheek/Application Support/SketchUp 201x
  Merk op dat dit de root-level bibliotheek is, niet de gebruikersbibliotheek.
  U moet de SketchUp 201x map zelf maken. Er is niet standaard een SketchUp 201x map in de root-level map /Library/Application.
 5. Start SketchUp op elke machine of vraag uw gebruikers SketchUp Pro te openen.
 6. In het welkomdialoogvenster van SketchUp, klik op het tabblad License. Het serienummer en autorisatiecode moet nu vooraf zijn ingevuld in de velden met * symbolen, zodat de gebruiker niets hoeft in te typen. SketchUp Pro zal dan automatisch de verborgen licentie-informatie naar de autorisatieserver sturen. Zodra de licentie-informatie wordt gevalideerd, zal SketchUp een uniek licentie-bestand naar de computer van de gebruiker downloaden.

Autoriseer SketchUp Classic met een single-userlicentie (met autorisatiecode)

U heeft Internettoegang nodig om SketchUp Pro 2021 te autoriseren. Voor de techneuten onder ons: wanneer u SketchUp Pro autoriseert, communiceert SketchUp met de autorisatieserver via de standaard poorten 80 and 443. Als u een proxy of firewall gebruikt, geef SketchUp pro dan toestemming om te communiceren via deze poorten met het domein *.sketchup.com.

 1. Als u SketchUp nog niet heeft gedownload en geïnstalleerd, doe dit dan eerst.
 2. Open SketchUp 2021.
 3. In het “Welcome to SketchUp” venster, klik op de Add License knop bovenin het schermpje.Windows:Als u het “Welcome to SketchUp” dialog, ga naar menu Help > License
  Mac:Als u het “Welcome to SketchUp” dialog, ga naar menu SketchUp > License…
 4. Open de licentie bevestigings e-mail die u kort na aankoop vann uw licentie heeft ontvangen.
 5. Kopiëer en plak uw serienummer en autorisatiecode naar de dialoogbox.
 6. Klik Add License. Dit zal een licentiebestand downloaden vanuit de cloud naar uw computer.

Veel gestelde vragen (netwerk)licenties SketchUp Pro 2015 en later

V: Wat is er eigenlijk veranderd in de werking van licenties SketchUp Pro 2015 of later?
A: Wanneer je SketchUp Pro 2015 of later installeert, dan wordt nu de licentie geactiveerd over het internet. Dat betekent dat u uw licentie dient te de-activeren wanneer u uw licentie overzet op een andere machine. Dit kan vanuit SketchUp Pro of zelfs het beginscherm.

V: Hoe werken Netwerk Licenties in SketchUp Pro 2015 of later?
A: In het algemeen worden netwerklicenties nu via het internet beheerd, niet meer lokaal op uw eigen netwerk. Wanneer u een netwerklicentie van SketchUp Pro 2015 of later installeert, dan wordt ook deze licentie via het internet ge-activeerd. Er is dus geen lokaal bestand meer op uw eigen netwerk. Wanneer u een netwerkversie van SketchUp Pro 2015 of later start, dan tikt deze een server aan via internet en laat zo weten dat de licentie in gebruik is. De server weet hoe vaak dit kan. Nadat SketchUp Pro 2015 of later wordt afgesloten op de client wordt de licentie weer vrijgegeven voor een andere gebruiker.

V: Welke server-toegang heeft SketchUp Pro nodig?
A: Zorg ervoor dat u poorten 80, 8080, 443, 5053 en 50530 openzet in uw firewall voor SketchUp Pro.
Plus, SketchUp Pro moet toegang hebben tot alle sub-domeinen van SketchUp.com, eenvoudigweg toe te voegen als:
*.sketchup.com

V: Kan ik SketchUp Pro installeren zonder internetverbinding?
A: SketchUp Pro stand alone / netwerk heeft een werkende internetverbinding nodig om de licentie te activeren. Heeft u echt geen werkende verbinding, bijvoorbeeld door extreme beveiliging, neemt u dan contact op met uw reseller.

V: Kan ik SketchUp Pro starten zonder internetverbinding?
A:

 • Een netwerkversie kunt u dan niet opstarten.
 • Een uitgecheckte netwerklicentie kunt u dan wel opstarten.
 • Ook een stand alone versie kan opgestart worden.

V: Kan ik nog doorwerken in SketchUp Pro als het internet wegvalt?
A: Ja, U kunt uw sessie gewoon afmaken.

V: Kan ik een licentie meenemen uit het netwerk?
A: Ja! Sinds SketchUp Pro 2015 of later kunt u netwerklicenties ‘uitchecken’ en meenemen op uw laptop bijvoorbeeld. Dat kan maximaal 7 dagen.

V: Wat gebeurt er met mijn uitgecheckte licentie na 7 dagen?
A: Dan wordt uw licentie weer teruggegeven aan de poule netwerklicenties. Op de machine waarop de uitgecheckte licentie staat kunt u SketchUp Pro dan niet meer opstarten zonder internetverbinding.

V: Is er een manier om de licenties te managen, kijken wie welke in gebruik heeft, hoeveel er vrij zijn, uitgecheckt etc?
A: Ja, dat is er. Maak een Trimble ID aan met hetzelfde email adres als die van uw SketchUp licentie. Log vervolgens in op http://license.sketchup.com en u kunt uw licentie monitoren.

Hoe kom ik erachter of een plug-in problemen veroorzaakt?

Als SketchUp Pro zich instabiel of vreemd gedraagt dan is het een goed idee te controleren of er een plug-in geinstalleerd is die deze problemen veroorzaakt.

Om dit te doen, start SketchUp Pro dan met de plug-ins uitgeschakeld:

 • In SketchUp Pro, open het Ruby Console Venster (Window > Ruby Console)
 • Type exact in: Sketchup.plugins_disabled = true
 • Sluit nu SketchUp Pro af en start het opnieuw

Alle plug-ins die niet door Google / Trimble geleverd zijn zouden nu uitgeschakeld moeten zijn. Probeer nu of u de problemen nog steeds ziet. Als dat niet zo is dan is inderdaad een plug-in het probleem. Om de plug-in te isoleren die het probleem veroorzaakt:

 • In SketchUp Pro, open het Ruby Console Venster (Window > Ruby Console)
 • Type exact in: Sketchup.plugins_disabled = false
 • Sluit nu SketchUp Pro af en start het opnieuw

SketchUp Pro zou nu weer met plug-ins moeten starten. De-installeer nu de geinstalleerde plug-ins een voor een en start steeds tussendoor SketchUp Pro op. Als het probleem verdwijnt dan heeft u de gewraakte plugin gevonden.

Welke videokaart wordt er aanbevolen?

Wij raden videokaarten aan die OpenGL 100% ondersteunen en begrijpen. De kaarten van nVidia staan bekend om hun uitstekende OpenGL ondersteuning. Kaarten van ATI presteren hierop een stuk minder.

nVidia GeForce chipsets uit de GTX serie (1 GB of hoger) zijn erg goed en ook niet heel erg duur. Net als de Quadro chipset, al zijn die wel een stuk duurder. Quadro kaarten zijn echte OpenGL kaarten en GeForce meer gaming videokaarten, al volstaan ze prima.

Zorg er wel voor dat u de laatste driver van de videokaart geïnstalleerd heeft.

Welke bestanden kan ik importeren en exporteren in SketchUp?

Je kunt verschillende 2D en 3D bestanden importeren of exporteren via File > Import en File > Export

U kunt importeren

Vectorbestanden

 • AutoCAD *.dwg/*.dxf
 • 3D Studio *.3ds
 • Collada *.dae
 • Google Earth *.kmz
 • DEM *.dem/*.ddf
 • IFC *.ifc/*.ifcZIP
 • STL *.stl (met gratis plugin)

Bitmapbestanden

 • JPEG *.jpg/*.jpeg
 • PNG *.png
 • Bitmap *.bmp
 • TIFF *.tiff
 • PDF *.pdf (Mac)
 • Photoshop *.psd (Mac)
 • Targa *.tga
 • Piranesi *.epix

 

U kunt exporteren

3D bestanden

 • AutoCAD .dwg/*.dxf
 • IFC *.ifc
 • 3D Studio *.3ds
 • Object *.obj
 • Collada *.dae
 • Google Earth *.kmz
 • VRML *.vrml
 • FBX *.fbx
 • XSI *.xsi

2D Vectorbestanden

 • AutoCAD *.dwg/*.dxf (ook een doorsnede)
 • PDF *.pdf (via LayOut)

2D Bitmap

 • BMP *.bmp (Windows)
 • JPEG *.jpg/*.jpeg
 • PNG *.png
 • TIFF *.tiff
 • PDF *.pdf (Mac)
 • EPS *.eps (Mac)
 • PDF *.pds (Mac, voor vector zie boven)
 • Piranesi *.epix

Filmpjes*

 • AVI *.avi
 • MPEG-4 H.264 *.mp4
 • VP8 *.webm
 • Theora/OGV *.ogv

 

*Of de losse frames als PNG, JPG of TIFF (Windows: ook nog BMP)

 

Kan ik mijn SketchUp modellen exporteren?

SketchUp

U kunt in SketchUp verschillende 2D en 3D formaten exporteren:

 • 2D afbeeldingen van uw model:
  • JPEG (.jpg)
  • Portable Network Graphics (.png)
  • Tagged Image File (.tif)
  • Windows Bitmap (.bmp).
 • Modellen plaatsen op Google Earth. Dit kunt u doen door het ‘Place Model’ commando te gebruiken. SketchUp ‘detecteert’ automatisch welke versie van Google Earth u op uw machine heeft staan om zodoende het juiste .kmz-bestanden te creëren (nieuwe versies van SketchUp en Google Earth ondersteunen texturen en afbeeldingen).
 • Een Google Earth bestand als KMZ. Let wel op als welke versie u de KMZ opslaat. Slaat u het bijvoorbeeld op als een Google Earth versie 5 bestand, dan kunt u het niet openen in Google Earth 4.
 • Deel SketchUp modellen op het 3D Warehouse. Bij upload van modellen met een locatie in Google Earth wordt zowel een SketchUp bestand (.skp) als Google Earth bestand (.kmz) gecreëerd.

SketchUp Pro

Als aanvulling op de exportformaten van SketchUp, kunt u met SketchUp Pro:

 • De volgende 2D formaten exporteren:
  • Portable Document Format (.pdf)
  • Encapsulated PostScript (.eps)
  • Piranesi Epix (.epx)
  • AutoCAD (.dwg, .dxf)
 • De volgende 3D formaten exporteren:
  • 3DS (.3ds)
  • AutoCAD DWG (.dwg)
  • AutoCAD DXF (.dxf)
  • COLLADA (.dae)
  • FBX (.fbx).
  • OBJ (.obj)
  • XSI (.xsi)
  • VRML (.vrml)
 • Animaties en rondleidingen exporteren als MOV (Mac OS X) of AVI (Windows).

Kan ik een bestand zowel in Pro als Free gebruiken?

Ja, u kunt bestanden gemaakt in SketchUp Pro gewoon openen in SketchUp (gratis variant).

Daarnaast kunt u SketchUp bestanden (.skp) ook gewoon uitwisselen tussen SketchUp voor Mac OS X en SketchUp voor Windows. Alleen is hierbij 1 uitzondering: Mac ondersteunt het afbeeldingsformaat Windows Bitmap (.bmp) niet. Dus texturen die een Windows Bitmap gebruiken, zullen niet worden weergegeven op de SketchUp versie voor Mac OS X.

Wat is de maximale resolutie van afbeeldingsexports?

De maximaal te exporteren grootte is 9999 x 9999 pixels. Maar als u grotere afbeeldingen exporteert dan 3000 pixels, is het aan te raden Anti-Alias uit te zetten. De beste resultaten worden verkregen, wanneer u een hogere resolutie exporteert dan u nodig heeft. Verklein de afbeelding vervolgens in een fotobewerkingsprogramma (bv. Adobe Photoshop). Dit zorgt voor een veel betere Anti-Alias dan die van SketchUp zelf.

– Met dank aan Anssi

Kan ik SketchUp en LayOut tegelijkertijd gebruiken?

Ja, u kunt zowel SketchUp als LayOut op hetzelfde moment gebruiken. Sterker nog, in veel gevallen komt het voor dat tijdens het werken in LayOut u nog wat aanpassingen aan het SketchUp model dient te maken. U kunt dan de wijziging uitvoeren in SketchUp en het vervolgens met één druk op de knop in LayOut updaten.

Niet onbelangrijk voor gebruikers met een netwerklicentie: omdat LayOut een feature van SketchUp Pro is, gebruikt u slechts één activatie wanneer u beide applicaties open heeft.

Kan ik LayOut los van SketchUp Pro downloaden?

LayOut is een onderdeel van SketchUp Pro en wordt alleen geïnstalleerd als u SketchUp Pro installeert. Het is niet mogelijk LayOut los te downloaden.

LayOut: Hoe kan ik LayOut het beste leren?

Training

LayOut wordt behandeld tijdens al onze SketchUp Pro trainingen. Voor het snel en effectief aanleren van LayOut, raden wij aan een training te volgen.

Video’s

Om snel aan de slag te gaan bekijkt u de video tutorials. In LayOut kunt u deze vinden onder Help > Welcome To LayOut > in dialoogvenster staat links ‘Learn’ > SketchUp videos

Instructor

Om uit te vinden wat alle tools doen, klikt u op de knop van elke tool. Informatie over de tool wordt dan weergegeven in de ‘Instructor’. De ‘Instructor’ is op te roepen via Window > Instructor

LayOut Help

Voor meer informatie over het gebruik van LayOut, inclusief alle tools en functionaliteiten, leest u de handleiding: Open het menu Help > Help center hiervoor.

SketchUp Pro Help Centrum

U kunt veel antwoorden vinden in het SketchUp Pro Help Centrum. Zoek op algemene termen of stukjes uit uw vraag of navigeer even door de LayOut categorieën.

SketchUp Pro Forum

Het forum is de plek bij uitstek voor al uw antwoorden en het delen van uw expertise. Klik hier om het forum te bezoeken.

Speel en ontdek!

Het belangrijkste: spelenderwijs ontdekken! Probeer vaak te rechtsklikken en meestal vindt u dan wel een snelmenu vol met acties betreffende de tool die je op dat moment gebruikt.

LayOut: Hoe plaats ik meerdere Scrapbook knipsels?

De Scrapbook functie biedt u twee manieren om een Scrapbook knipsel in uw LayOut document te plaatsen. Zo kunt u een enkel knipsel, maar ook meerdere knipsels tegelijk in uw LayOut document plaatsen.

Voor het plaatsen van één knipsel volgt u de volgende stappen:

 1. Selecteer het Scrapbook knipsel in het dialoogbox en houd de muisknop ingedrukt.
 2. Beweeg uw muis naar een plek in uw LayOut document.
 3. Laat de muisknop los om het knipsel te plaatsen.

Om meerdere knipsels te plaatsen kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Klik het Scrapbook knipsel in het dialoogbox één keer aan.
 2. Beweeg uw muis naar een plek in uw LayOut document.
 3. Klik één keer voor een enkele plaatsing en meerdere keren voor een veelvoud daarvan.
 4. Druk op ESC wanneer u klaar bent met het ‘stempelen’.

Stylebuilder: Gebruikersinterface

De gebruikersinterface van Stylebuilder bestaat uit:
(1): vier menu’s
(2): een tabje Strokes (pen-/potloodstreken)
(3): een tabje voor instellingen
(4): een instellingsgedeelte
(5): een stijlvoorbeeldvenster

In de volgende afbeelding ziet u de hierboven genoemde onderdelen:

Let op: de gebruikersinterface is zowel op Windows als op Mac OS X bijna hetzelfde, behalve in twee gevallen: er is wat verschil in de menu-items en er is geen icoontje op Mac OS X om een complete (pen)strekenverzameling te verwijderen. Mac OS X gebruikers dienen de naam van de collectie te selecteren en dan het menu Strokes > Remove Strokes te gebruiken om een complete collectie te wissen.

Stylebuilder: Instellingsgedeelte

Het instellingsgedeelte (de Sets Pane) bevat alle (pen)streken die in uw stijl worden opgeslagen. Standaard heeft het instellingsgedeelte vijf lege sets van (pen/potlood)streken: 32, 64, 128, 256 en 512 pixels lang. Hier vindt u ook checkboxen om (pen)streken te accepteren. De streken krijgt u daar door een template te laden via File > Load Template of door ze vanuit het tabje Strokes in het instellingsgedeelte (Sets Pane) te slepen.

Opmerking – (pen/potlood)streken die geladen zijn via het menu File > Load Template worden automatisch in het instellingsgedeelte (Sets Pane) geladen. (Pen-/potlood)streken geladen via de items in het menu Strokes zullen worden geladen in het tabje Strokes.

Lengtes

Klik op het plusteken naast de lengtes voor een lijst van streeklengtes. Selecteer vervolgens een streeklengte om deze toe te voegen aan de stijl of klik op Other om zelf een streeklengte in te voeren.

(Pen/potlood)streken

Selecteer het aantal streken per set vanuit het uitrolmenu Strokes. Hoe hoger het aantal, hoe meer handgetekend uw model eruit zal zien.

Breedte

Klik op het uitrolmenu Width om de breedte van alle (pen/potlood)streken te wijzigen. Afhankelijk van uw voorkeuren zal er óf een waarschuwing verschijnen óf een automatische wijziging van de streekbreedtes plaatsvinden. Kijkt u in het dialoogbox Preferences voor meer informatie over uw voorkeuren.

X

Klik op X (

), naast elke set, om de set te verwijderen.

Het gummetje

Met het gummetje () naast elke (pen/potlood)streek, kunt u de streek vervangen door een leeg streekveld.

Stylebuilder: Instellingstab

Het instellingstabje bevat enkele algemene instellingen voor de weergave van de (pen/potlood)streken in het instellingsgedeelte (Sets Pane). Op de volgende afbeelding ziet u het instellingstab op Windows:

Style Name

Hier kunt u de stijl een naam geven, welke in SketchUp gebruikt zal worden.

Strokes

Hier kunt u de instellingen van de (pen/potlood)streken wijzigen, zoals lengte, vervaging en kleur.

Dropout length

Hier kunt u een procentuele waarde invoeren, die weergeeft wanneer (pen/potlood)streken uit het zicht dienen te vallen. Deze uitvallengte kan specifiek worden gedefinieerd als een percentage van de diagonale lengte van het scherm.

Opmerking – Dropout length kan alleen in Stylebuilder aangepast worden (niet in SketchUp).

Fade factor

Hier kunt u aangeven wanneer kleine (pen/potlood)streken uit het zicht dienen te vervagen. De Fade factor (vervagingsfactor) is een factor van de uitvallengte (Dropout length). Dus als de uitvallengte bijvoorbeeld 5% is en de vervagingsfactor 4, zullen de randen beginnen te vervagen wanneer ze meer dan 20% van de diagonaal van het scherm hebben bereikt.

Opmerking – De vervagingsfactor is alleen in Stylebuilder aan te passen (niet in SketchUp).

Kleur

Bij het stukje Color kunt u op het vlakje klikken om de kleur van de (pen/potlood)streken te wijzigen. Wanneer u op het vakje klikt, kunt u een nieuwe kleur uitkiezen en op OK drukken.

Edge Effects

Bij Edge Effects kunt u instellen hoe (pen/potlood)streken worden weergegeven.

Halo

Bij de Halo checkbox kunt u bepalen of lijnen die elkaar overlappen een halo-effect krijgen. Bij een halo-effect is het ‘eindpunt’ van de lijn dan een stukje verder weg van de overlapping. De waarde die u kunt invullen is het aantal pixels die deze afstand dient te bedragen. Op onderstaande afbeeldingen ziet u twee kubussen. Op de linkse afbeelding is er geen halo-effect uitgevoerd. Bij de rechtse afbeelding is een halo-effect van 15 pixels, waardoor de lijn dus al op 15 pixels voor overlapping eindigt.

Extensions

Bij de Extensions checkbox kunt u bepalen of lijnen bij een eindpunt iets doorlopen, waardoor een meer handgetekende weergave krijgt. Deze renderingmodus heeft geen effect op het inferentiegedrag. Voer een lengte in pixels in om aan te geven hoe ver de lijnen dienen door te lopen. Op de afbeeldingen ziet u allebei een kubus. De linkse afbeelding bevat geen verlenging van lijnen. Bij de rechtse afbeelding bedraagt de verlenging 15 pixels.

Profiles

De Profiles checkbox benadrukt bij de buitenste lijnen of profielen van uw model. Deze stijl is vooral nuttig wanneer u het 3D karakter van de geometrie wilt benadrukken. Wanneer u de checkbox heeft aangevinkt, kunt u een waarde in pixels invullen die de dikte van de lijnen weergeeft. Op onderstaande afbeelding ziet u een kubus met dikkere profielen.

Depth cueing

De Depth Cueing checkbox vinkt u aan wanneer u lijnen op de voorgrond extra wilt benadrukken in tegenstelling tot de lijnen op de achtergrond. Op onderstaande afbeelding ziet u een kubus waarbij de lijnen van voor naar achter steeds iets dunner worden.

Stylebuilder: Tabblad Strokes

Het tabblad Strokes geeft alle (pen/potlood)streken weer die in het instellingsgedeelte voor stijlen (Sets Pane) gecombineerd kunnen worden. Klik op het pijltje voor de stijlnaam om de stijlbibliotheek in of juist uit te klappen. Sleep (pen/potlood)streken naar het instellingsgedeelte om zelf een eigen stijl te ontwikkelen. Op de volgende ziet u het tabblad Strokes:

Opmerking – De X () naast de (pen/potlood)streken is om stijlbibliotheken te verwijderen. Deze optie is alleen beschikbaar op MS Windows. Mac OS X gebruikers dienen de stijlbibliotheek te selecteren en dan naar het menu Strokes > Remove Strokes te gaan.

Strokes Context Menu

Rechtsklik op een verzameling (pen/potlood)streken om een contextmenu te openen. In dit menu vindt u:

Add Strokes to Current Style

Gebruik dit commando om alle streken in één keer naar het instellingsgedeelte (Sets Pane) over te zetten. Deze opties kunt u op meerdere verzamelingen toepassen om ze zodoende te combineren.

Create New Style With Strokes

Dit commando kunt u gebruiken om het instellingsgedeelte (Sets Pane) in één keer te vullen. In tegenstelling tot het Add strokes to Current Style commando is dit menu-item niet additief; het kan niet (pen/potlood)streken uit meerdere verzamelingen toevoegen.


Stylebuilder: Stijlvoorbeeld

In het stijlvoorbeeldvenster ziet u een preview van uw model in de stijl die u in het instellingsgedeelte (Sets Pane) heeft gecreëerd.

Orbit Tool

Deze tool kunt u ingedrukt houden om het model te roteren. U kunt ook de middelste muisknop indrukken om te roteren.

Pan Tool

Deze tool gebruikt u om het model opzij te schuiven. U kunt ook de middelste muisknop tegelijkertijd met shift indrukken om te schuiven.

Zoom Tool

Wanneer u op deze tool klikt en de linkermuisknop ingedrukt houdt, kunt u de muis naar voren en naar achteren bewegen om in- of uit te zoomen. U kunt ook het scrollwiel gebruiken om in en uit te zoomen.

Zoom Extents Tool

Door hier op te klikken past het model precies in het voorbeeldscherm.

Show/Hide Shadows

Met een druk op deze knop zet u de schaduw uit of aan.

Stylebuilder: Voorkeuren

Het dialoogbox voor uw voorkeuren bevat verschillende algemene instellingen voor Stylebuilder. U kunt het dialoogbox vinden onder:
Windows: Edit > Preferences
Mac OS X: Stylebuilder > Preferences

Saving

Hier kunt u uw opties instellen wanneer u een stijl opslaat.

Warn When The Style Contains Blank Strokes

Deze optie kunt u aanvinken als u een waarschuwing wilt ontvangen voor het feit dat er streekgedeeltes nog leeg zijn. Een niet ingevuld streekgedeelte zal in SketchUp als grijze lijn en voor 50% transparant verschijnen. Hierbij wordt de standaard lijndikte gepakt.

Warn When the Style Has No Name

Vink deze optie aan als u een waarschuwing wilt ontvangen wanneer uw stijl geen naam heeft.

Strokes

Deze sectie van de voorkeuren bevat de instellingen die effect hebben op de weergave van uw (pen/potlood)streken.

Apply Auto-Contrast to Strokes When Added to the Style

Vink deze optie aan wanneer u extra pixels aan een (pen/potlood)streek wenst toe te voegen, om zodoende een beter evenwicht tussen lichte en donkere pixels te bereiken.

Always warn me when the length of a stroke image must be adjusted

Hierbij krijgt u een waarschuwing wanneer een (pen/potlood)streek niet lang genoeg is.

When the Width of a Stroke Image Must be Adjusted

In deze lijst kunt u één optie kiezen hoe Stylebuilder om dient te gaan met het (automatisch) aanpassen van de breedte van een (pen/potlood)streek.

Scale the image: Hierbij wordt de (pen/potlood)streek uitgerekt tot de nieuwe breedte.

Crop or pad the image: Hierbij worden pixels verwijderd om een (pen/potlood)streek dunner te maken of pixels toegevoegd om hem juist dikker te maken.

Ask me what to do: Hierbij wordt u via een prompt gevraagd een optie te kiezen, zodra de breedte aangepast dient te worden.

Always Warn Me Before Scaling a Stroke Automatically

Hierbij krijgt u van Stylebuilder een waarschuwing wanneer u een te lange (pen/potlood)streek in een set plaatst.

LayOut: Hoe plaats ik een SketchUp model in LayOut?

Om een SketchUp bestand in een LayOut te plaatsen, volgt u het volgende stappenplan:

 1. Open File > Insert
 2. Blader naar het SketchUp bestand
 3. Het SketchUp model wordt in een kader in uw LayOut document geplaatst
 4. Het kader kunt u net als andere rechthoekige vormen manipuleren, zoals:
  • Positie veranderen door erop te klikken en het te verslepen
  • Afmetingen wijzigen door aan de hoeken te trekken
  • Roteren door met het kompas te slepen
  • Spiegelen door rechtklik > Flip > Top to Bottom / Left to Right te selecteren
  • Rangschikken door rechtsklik > Arrange > Brig to Front / Send Backward / Send to Back te selecteren
  • Naar de huidige laag verplaatsen door rechtsklik > Move to Current Layer te selecteren

Zodra u uw SketchUp model in uw LayOut document heeft geplaatst, kunt u bijvoorbeeld het aanzicht gaan veranderen of de renderopties wijzigen:

 • Rechtsklik op het model om:
  • Het perspectief aan of uit te zetten
  • Schaal te wijzigen (het kiezen van een standaarschaal zorgt er direct voor dat het perspectief uit is
  • Standaardaanzichten selecteren
  • Schaduwen en X-ray modus aan- of uitzetten
  • Renderopties wijzigen, zoals:
   • Kiezen voor de weergavemodus WireFrame, Hidden Line, Shaded, Shaded with Textures of Monochrome
   • Lijneffecten: Profile, Depth Cued, Extend, Endpoints en Jitter.
   • Lucht en grondvlak
   • Tekst en constructiegeometrie aan- of uitzetten
   • Turn text and construction geometry on or off.
  • Rechtsklik op het model en kies vervolgens Edit 3D View. Hiermee kunt u uw muis gebruiken om te roteren, schuiven en zoomen, net zoals u dat in SketchUp doet

Als u het SketchUp modelkader heeft geselecteerd of in de Edit 3D View modus bent, dan kunt u ook aanpassingen aan de weergave, schaduw, aanzicht uitvoeren door de SketchUp Model inspector te gebruiken. Hiermee heeft u enkele extra opties die u niet via rechtsklik tegenkomt. Voor toegang tot deze inspector:

 1. Open het menu Window
 2. Klik op SketchUp Model
 3. Voor meer informatie over het gebruik van de inspector, raadpleegt u de gebruikersgids onder Help

LayOut: Kan ik mijn model op een schaal instellen?

Om uw SketchUp model op schaal te bekijken en te presenteren, kunt u het volgende stappenplan volgen:

 1. Open het SketchUp model in LayOut (File > Insert)
 2. Selecteer het SketchUp file en klik op Open
 3. Open het SketchUp model inspector dialoogbox:
  • PC: klik op het SketchUp Model dialoogbox rechts in uw scherm
  • Mac: Ga naar het menu Windows > SketchUp Model
 4. Klik in het SketchUp Model dialoogbox vervolgens op het tabje View
 5. Vink het boxje Perspective uit
 6. Selecteer de schaal naar keuze vanuit het Perspective uitrolmenu. Voor een aangepaste schaal kiest u Add a custom scale (PC) / custom (Mac)

01 – Welke VR sets worden ondersteund?

Momenteel worden de Oculus Rift, HTC Vive en Windows Mixed Reality ondersteund voor live Virtual Reality. Daarnaast worden alle smartphone VR brillen (zoals bv. Google Cardboard) ondersteund voor mobiel gebruik (geen live updates aan uw model mogelijk).

02 – Welke output heb ik allemaal met Enscape?

Met Enscape kunt u uw 3D model op de volgende manieren delen:

 • Virtual Reality
 • Cardboard Panorama
 • Fotorealistische Rendering
 • Fotorealistische Animatie
 • Standalone uitvoerbaar bestand
 • Webvenster

03 – Hoe bekijk ik een cardboard panorama?

 • Maak een panorama export van uw 3D model door op de ‘Take Panorama (stereo)’ knop te drukken in de ‘Enscape Capturing’ toolbar te klikken.
 • Klik vervolgens op de ‘My Panoramas’ icoon in de Enscape toolbar.
 • Klik vervolgens vervolgens op het wolkje om de panorama te uploaden.
 • Hover over de ‘View model in browser’ knop om de QR code te scannen met uw smartphone.
 • De panorama opent zich in de browser van uw smartphone.
 • Klik op het cardboard icoon rechtsonderin en stop uw smartphone in een smartphone VR bril om uw panorama te bekijken.

04 – Kan ik switchen van Fixed naar Floating?

Jazeker, u kunt switchen van Fixed (standalone) naar Floating (netwerk). Omdat het een jaarlijkse subscription betreft, wordt er gekeken naar de einddatum van de licentie. De prijs voor het switchen zal daarom naar rato berekend worden. Neem contact op met uw wederverkoper voor een aanbieding op maat.

Enscape – Kan ik switchen van Fixed naar Floating?

Jazeker, u kunt switchen van Fixed (standalone) naar Floating (netwerk). Omdat het een jaarlijkse subscription betreft, wordt er gekeken naar de einddatum van de licentie. De prijs voor het switchen zal daarom naar rato berekend worden. Neem contact op met ons voor een aanbieding op maat.

V-Ray 5 for SketchUp (Upgrade) – Veelgestelde Vragen

Ik heb recent V-Ray Next for SketchUp aangeschaft. Heb ik recht op een gratis upgrade?
Dat hangt af van de aanschafdatum. Als u op 1 september 2020 of later V-Ray Next for SketchUp heeft aangeschaft, dan heeft u recht op een gratis upgrade. U kunt de laatste versie downloaden van uw persoonlijke pagina op www.chaosgroup.com. Uw licentie komt automatisch in uw account, daar hoeft u dus niets voor te doen. Let op: als uw aankoop een upgrade betrof, dan heeft u geen recht op een gratis versie v5. In dat geval dient u nogmaals te upgraden.

Ik heb een geldige huurlicentie van V-Ray Next for SketchUp. Heb ik recht op een gratis upgrade?
Jazeker, u kunt de laatste versie downloaden van uw persoonlijke pagina op www.chaosgroup.com en uw licentie komt vanzelf in uw account.

Met welke versies van SketchUp is V-Ray 5 compatibel?
V-Ray 5 is compatibel met SketchUp 2018, 2019, 2020 en 2021.

Heeft V-Ray 5 for SketchUp nieuwe prijzen?
Nee, de prijzen voor V-Ray 5 for SketchUp blijven ongewijzigd.

Vanaf welke versies kan ik upgraden naar V-Ray 5 for SketchUp?
Alleen vanaf versie Next kunt u upgraden naar V-Ray 5 for SketchUp.

Ik heb nog versie 3 van V-Ray for SketchUp. Kan ik nog upgraden?
Nee, upgraden kan helaas niet meer. U kunt alleen een nieuwe (huur)licentie aanschaffen.

Heb ik met v5 ook nog toegang tot V-Ray Next en versie 3?
Jazeker, versie 5 van V-Ray for SketchUp werkt ook met versie Next en versie 3.

Ik heb een geldige educatieve licentie van V-Ray Next for SketchUp. Heb ik toegang tot versie 5?
Ja, gebruikers met een geldige educatieve licentie ontvangen gratis de nieuwe versie.

Welke versies ondersteunt de fabrikant nog na de release van versie 5?
De ondersteuning voor versie 3 komt te vervallen met de release van versie 5. Alleen versies Next en 5 worden dus nog ondersteund.

Ik heb nog een dongle. Kan ik hier V-Ray 5 for SketchUp bij laten zetten?
Nee, het dongle systeem wordt al enige tijd niet meer ondersteund door de fabrikant. De meest recente versies van V-Ray werken allemaal met Online Licensing.

 

V-Ray 5 Render Nodes FAQ

Ik heb recent V-Ray Next Render Node(s) aangeschaft. Heb ik recht op een gratis upgrade?
Dat hangt af van de aanschafdatum. Als u na 29 april 2020 V-Ray Next Render Node(s) heeft aangeschaft, dan heeft u recht op een gratis upgrade. U kunt de laatste versie downloaden van uw persoonlijke pagina op www.chaosgroup.com.

Ik heb een geldige huurlicentie van V-Ray Next Render Node(s). Heb ik recht op een gratis upgrade?
Jazeker, u kunt de laatste versie downloaden van uw persoonlijke pagina op www.chaosgroup.com.

Kan ik met een V-Ray 5 Render Node ook renderen in V-Ray Next for SketchUp?
Ja, dat kan. Versie 5 van de Render nodes zijn eveneens compatibel met builds van versie Next. Om correct te kunnen renderen met V-Ray Next for SketchUp, dient u wel de V-Ray Next Render Nodes te installeren.

Kan ik met V-Ray Next Render Nodes renderen met V-Ray 5 for SketchUp?
Nee, dat kan niet. U dient eerst de Render Node te upgraden naar versie 5.

Krijg ik korting als ik meer Render Nodes aanschaf?
Jazeker. De staffelkorting is afhankelijk van het aantal licenties dat u afneemt:

 • 5 Licenties: 10% korting
 • 10 Licenties: 20% korting
 • 20 Licenties: 30% korting
 • 50 Licenties: 40% korting
 • 100 Licenties: 60% korting

Deze staffels gelden voor zowel volledige, huur- als upgrade-licenties.

Ik heb nog een dongle. Kan ik hier V-Ray 5 Render Nodes bij laten zetten?
Nee, het dongle systeem wordt al enige tijd niet meer ondersteund door de fabrikant. De meest recente versies van VRay werken allemaal met Online Licensing.

PlaceMaker v3 – veelgestelde vragen

Ik ben nieuw met PlaceMaker. Hoe kan ik dit product eerst uitproberen?
Hiervoor kunt u gratis de ‘pay-as-you-go’ licentie aanvragen op de officiële PlaceMaker website. Hiermee kunt u de OpenStreetMap imports als een preview zien. Als u deze dan wilt binnenhalen heeft u PlaceMaker Credits en/of een Subscription nodig.

Ik wil PlaceMaker graag aanschaffen. Hoe doe ik dat?
PlaceMaker schaft u aan via onze plugins webshop. Het betreft een jaarlijks abonnement en bij de eerste aanschaf krijgt u 1000 credits meegeleverd voor het binnenhalen van diverse type data.

Heb ik in versie 3 voor alle soorten import Credits nodig?
Nee, als u een Subscription heeft zijn alle wereldwijde OpenStreetMap imports (wegen, gebouwen, paden, rails, water en bomen) gratis. Import vanuit andere bronnen krijgt u tegen gereduceerd tarief. Gebruikt u de ‘pay-as-you-go’ versie, dan betaalt u Credits voor elk type import.

Ik heb een licentie van PlaceMaker v2. Hoe upgrade ik naar v3?
Download PlaceMaker v3 hier en installeer deze in uw versie van SketchUp via Window > Extensions Manager > Install Extension.

Ik heb nog credits voor PlaceMaker v2. Kan ik deze converteren naar v3?
Jazeker, dat kan. Nadat u de upgrade naar versie 3 hebt uitgevoerd (zie vraag hierboven), klikt u op ‘Manage Account’ in het PlaceMaker dialoogbox. U kunt nu inloggen op de PlaceMaker portal met uw e-mailadres en licentiecode. Als u nog Mapbox of Nearmap credits over heeft, dan ziet u rechtsboven een groene knop ‘Convert Credits’. Klik hier op en u zult hetzelfde aantal PlaceMaker credits krijgen voor gebruik in versie 3.

Mijn PlaceMaker Subscription verloopt bijna. Kan ik verlengen of dien ik een nieuwe Subscription aan te schaffen?
U kunt een renewal voor uw huidige Subscription aanschaffen. Deze zijn goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe Subscription. De nieuwe verloopdatum van uw Subscription zal dan 1 jaar opschuiven ten opzichte van de huidige verloopdatum.

Ik heb geen PlaceMaker credits meer. Waar koop ik nieuwe?
Deze zijn vooralsnog alleen via de ontwikkelaar beschikbaar. De aanschaf hiervan verloopt via de PlaceMaker portal, toegankelijk via de software (dialoogbox > ‘Manage Account’).

Waarom is er bij versie 3 overgestapt op een nieuw creditsysteem?
Dit systeem is universeel en vervangen de voorheen gebruikte DigitalGlobe, Mapbox en Nearmap credits. Er is dus nog maar één soort credit die voor alle PlaceMaker importtypes gebruikt kunnen worden, waardoor u deze makkelijker kunt beheren.

Hoe kom ik er achter of een Extension problemen veroorzaakt?

Als SketchUp Pro zich instabiel of vreemd gedraagt dan is het een goed idee te controleren of er een Extension geïnstalleerd is die deze problemen veroorzaakt.

Om dit te doen, start SketchUp Pro dan met de plug-ins uitgeschakeld:

 • In SketchUp Pro, open het Ruby Console Venster (Window > Ruby Console)
 • Type exact in: Sketchup.plugins_disabled = true
 • Sluit nu SketchUp Pro af en start het opnieuw

Alle plug-ins die niet door geleverd zijn zouden nu uitgeschakeld moeten zijn. Probeer nu of u de problemen nog steeds ziet. Als dat niet zo is dan is inderdaad een plug-in het probleem. Om de plug-in te isoleren die het probleem veroorzaakt:

 • In SketchUp Pro, open het Ruby Console Venster (Window > Ruby Console)
 • Type exact in: Sketchup.plugins_disabled = false
 • Sluit nu SketchUp Pro af en start het opnieuw

SketchUp Pro zou nu weer met plug-ins moeten starten. De-installeer nu de geïnstalleerde plug-ins een voor een en start steeds tussendoor SketchUp Pro op. Als het probleem verdwijnt dan heeft u de gewraakte plugin gevonden.

SU Podium 2.6 Upgrade – Veelgestelde vragen

Moet ik betalen voor de upgrade naar versie 2.6?
Ja, deze versie betreft een grote sprong voorwaarts dus als u SU Podium versie 2.5.x of eerder heeft betaalt u een klein bedrag om met 2.6 aan de slag te gaan.

Wat kost een upgrade naar SU Podium 2.6?
Klik hier om naar het prijsoverzicht te gaan (klik op de knop ‘Prijzen’)

Podium Browser zit er tegenwoordig in en ik heb al Browser. Betaal ik nu minder voor een upgrade?
Ja, klik hier om naar het prijsoverzicht te gaan.

Ik heb net SU Podium 2.5 aangeschaft maar die is niet compatibel met de SketchUp Pro 2019 M2 update van juli 2019. Moet ik nu upgraden naar 2.6?
Nee, u kunt hier voor een beperkte tijd een update downloaden die SU Podium 2.5 compatibel maakt met M2.

Wat kost een nieuwe licentie van SU Podium 2.6?
Klik hier om naar het prijsoverzicht te gaan (klik op de knop ‘Prijzen’)

Waarom is de prijs omhoog gegaan?
Dat komt omdat de Podium Browser tegenwoordig geïntegreerd is en u deze dus niet meer los hoeft aan te schaffen.

Kan ik de Podium Browser Paid Content nog steeds los aanschaffen?
Jazeker, dat kan. Browser is handig voor elke SketchUp gebruiker omdat het meer dan 20.000 geoptimaliseerde modellen bevat die u ook met een andere render-extensie gebruiken kunt. Ook als u een oudere versie heeft van SU Podium kunt u de losse Browser nog aanschaffen.

Kan ik van elke oudere versie van SU Podium upgraden voor dezelfde prijs?
Nee, upgraden van versie 2 is duurder dan van versie 2.5. Klik hier om naar het prijsoverzicht te gaan (klik op de knop ‘Prijzen’)

Wijzigen de Educatieve prijzen?
Ja, klik hier om naar het prijsoverzicht te gaan (klik op de knop ‘Prijzen’)

Ik heb een studentenlicentie, kan ik ook upgraden?
Jazeker, klik hier om naar het prijsoverzicht te gaan (klik op de knop ‘Prijzen’)

Met welke SketchUp versies is SU Podium 2.6 compatibel?
SketchUp Pro versie 2017 – 2018 – 2019 (incl M2);

Is SU Podium versie 2.5 of 2 nog beschikbaar?
Nee, niet via het reseller kanaal in de Benelux.

Enscape – Kan ik switchen van Fixed naar Floating?

Jazeker, u kunt switchen van Fixed (standalone) naar Floating (netwerk). Omdat het een jaarlijkse subscription betreft, wordt er gekeken naar de einddatum van de licentie. De prijs voor het switchen zal daarom naar rato berekend worden. Neem contact op met ons voor een aanbieding op maat.

SU Podium de-installeren, algemeen

Moet ik de oude versie verwijderen voordat ik SU Podium bijwerk?

 • JA, verwijder eerst – Als u een update uitvoert naar een nieuwe SU Podium-versie binnen dezelfde SketchUp-versie. Als u bijvoorbeeld SU Podium V2.5 hebt geïnstalleerd in SketchUp 2019 en een upgrade uitvoert naar SU Podium V2.6 – nog steeds in SketchUp 2019 – moet u V2.5 verwijderen voordat u de nieuwe versie installeert.
 • NEE, u hoeft de installatie niet ongedaan te maken – Als u een update binnen een nieuwe SketchUp-versie uitvoert, hoeft u SU Podium niet uit de oude versie te verwijderen. Als u bijvoorbeeld SU Podium V2.6 hebt geïnstalleerd in SketchUp 2019 en u migreert naar SketchUp 2020, hoeft u SU Podium niet te verwijderen van SketchUp 2019.
 • Deactiveer uw Podium licentie voordat u SketchUp update! Als u bijvoorbeeld update van SketchUp 2020 naar 2021, moet u de SU Podium licentie deactiveren in SketchUp 2020, want anders telt de oude versie als één van uw twee actieve installaties. Ga naar Extensions > SU Podium V2.6 > License om de licentiemanager te openen.

Texturen worden niet weergegeven

Dit probleem doet zich voor wanneer vlakken (per ongeluk) ‘omgekeerd’ staan. SU Podium rendert deze texturen dan in de binnenkant van het model. Om dit probleem te verhelpen, dient u de vlakken om te keren.

Maar hoe weet u nu of een vlak per ongeluk omgekeerd is? Hiervoor zijn enkele manieren:

SketchUp (Pro) heeft een handige tool die alle texturen uitzetten en alleen de monochrome kleur van vlakken weergeeft. De voorkant van een vlak is dan altijd wit gekleurd en de achterkant juist blauw. Hierdoor ziet u heel snel welke vlakken er omgekeerd zitten, namelijk de blauwe. Om deze vlakken om te keren, rechtsklikt u er op en kiest u voor ‘Reserve Face’. U dient dan nog wel de textuur toe te passen op het witte vlak.

De andere methode is het vlak te selecteren en naar Entity Info te gaan. Hier ziet u twee ruitjes met voorvertoningen. De linkse ruit is de voorkant en de rechtse is de achterkant. Op welke van de twee is de textuur toegepast?

Ik wil SU Podium in een nieuwere versie van SketchUp activeren. Moet ik de oude versie eerst deactiveren?

Ja, dat is wel aan te raden. SU Podium heeft twee activaties. Als u SU Podium in een nieuwere versie van SketchUp wilt gebruiken, kost u dit een activatie. Het is daarom aan te raden om in een oudere versie van SketchUp SU Podium eerst te deactiveren. Ga hiervoor in SketchUp naar Extensions > SU Podium v2.6 > License en klik op ‘Deactivate’.

Podium 2.6 exe/pkg handmatig de-installeren

Voor Windows

De-installeer SU Podium V2.6 handmatig (enkel indien andere opties niet meer zouden werken of indien noodzakelijk)

 1. Open een venster van windows verkenner.
 2. Schakel naar de tab ‘Beeld’ en vink aan ‘Verborgen items’ zodat de ProgramData map zichtbaar wordt.
 3. Navigeer naar de map die hieronder getoond wordt:
  C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 201x\SketchUp\Plugins
C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 201x\SketchUp\Plugins
 4. Verwijder alle bestanden en mappen die met SU Podium V2.6 te maken hebben:
  • SU_Podium_V26.rb
  • SU_Podium_V26 map
  • PodiumExtras.rb
  • Podium Extras map
  • Podium Temp map
  • Podium License
  • Podium HDR map – maak hier een backup van indien u hierin HDR bestanden heeft die u wilt bewaren
 5. Leeg de prullenbak!
 6. SU Podium is nu gede-installeerd.

Voor Mac

De-installeer SU Podium V2.6 handmatig

SU Podium V2.6 voor Mac is geïnstalleerd in een algemene map die niet altijd standaard zichtbaar is. Het is belangrijk dat u deze map benadert vanuit de Macintosh HD, niet vanuit uw ‘Gebruikers’ map. Volg de instructies precies zoals hieronder aangegeven.

  1. Open Finder Voorkeuren. In de tab Algemeen, vink aan ‘Harde schijven’ om Macintosh HD te tonen op uw bureaublad:
  2. Open MacintoshHD, beginnend vanuit het icoon op uw bureaublad.
  3. Navigeer naar de map die hieronder getoond wordt:
Macintosh HD > Bibliotheek > Application Support > SketchUp 201x > SketchUp > Plugins
 1. Verwijder alle bestanden en mappen die met SU Podium V2.6 te maken hebben:
  • SU_Podium_V26.rb
  • SU_Podium_V26 map
  • PodiumExtras.rb
  • Podium Extras map
  • Podium Temp map
  • Podium License
  • Podium HDR map – maak hier een backup van indien u hierin HDR bestanden heeft die u wilt bewaren
 2. Leeg de prullenmand!
 3. SU Podium is nu gede-installeerd.

Podium 2.6 RBZ de-installeren

Er zijn twee opties om SU Podium 2.6 RBZ versie te de-installeren. Gebruik de Extension Manager om automatisch de de-installeren of de-installeer handmatig.

Gebruik de Extension Manager – LET OP gebruik deze manier alleen als u geïnstalleerd heeft als RBZ

Gebruik deze manier niet als u een probleem met de installatie probeert op te lossen.

 1. Deactiveer de SU Podium licentie in SketchUp via Extensions > SU Podium v2.6 > License
 2. Open de SketchUp Extension Manager
 3. Klik op tabblad ‘Manage’
 4. Zoek SU Podium op en klik op ‘Uninstall’

Deze actie zal SU Podium bestanden verwijderen uit de map (win) C:\Users\username\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 20xx\SketchUp\Plugins\ of (mac) ~Library/Application Support/SketchUp 20xx/SketchUp/Plugins. Maar het zal niet alle SU Podium bestanden verwijderen. In de meeste gevallen zal een nieuwe installatie de bestanden die niet verwijderd zijn, overschrijven.

De-installeer SU Podium V2.6 handmatig

Voor Windows

 1. Deactiveer de SU Podium licentie in SketchUp via Extensions > SU Podium v2.6 > License
 2. Open een venster van windows verkenner.
 3. Schakel naar de tab ‘Beeld’ en vink aan ‘Verborgen items’ zodat de AppData map zichtbaar wordt.
 4. Navigeer naar de map die hieronder getoond wordt:
  C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 201x\SketchUp\Plugins
 5. Verwijder alle bestanden en mappen die met SU Podium V2.6 te maken hebben:
  • SU_Podium_V26.rb
  • SU_Podium_V26 map
 6. Leeg de prullenbak!
 7. SU Podium is nu gede-installeerd.

Voor Mac

Versies van SU Podium V2.6.043 en nieuwe voor Mac worden geïnstalleerd in de gebruikersmap in plaats van in de algemene directory. Volg de instructies hieronder om de bestanden te vinden:

  1. Deactiveer de SU Podium licentie in SketchUp via Extensions > SU Podium v2.6 > License. Sluit SketchUp vervolgens via het menu SketchUp > Quit SketchUp (LET OP als u een model sluit, sluit u daarmee niet SketchUp! Vergewis u ervan dat SketchUp echt afgesloten is!)
  2. Open Finder.
  3. In het menu bovenaan klik op “Ga” en houd vervolgens de Alt toets ingedrukt. Een Bibliotheek map verschijnt. Klik deze aan.
  4. Navigeer vervolgens naar de map die hieronder getoond wordt:
Macintosh HD > Gebruikers > UwGebruikersnaam > Bibliotheek > Application Support > SketchUp 20xx > SketchUp > Plugins
 1. Verwijder alle bestanden en mappen die met SU Podium V2.6 te maken hebben:
  • SU_Podium_V26.rb
  • SU_Podium_V26 map
 2. Leeg de prullenmand!
 3. SU Podium is nu gede-installeerd.

Podium 2.5 de-installeren

Voor Windows

De-installeer SU Podium V2.5 handmatig

 1. Open een venster van windows verkenner.
 2. Schakel naar de tab ‘Beeld’ en vink aan ‘Verborgen items’ zodat de ProgramData map zichtbaar wordt.
 3. Navigeer naar de map die hieronder getoond wordt:
  C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 201x\SketchUp\Plugins
C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 201x\SketchUp\Plugins
 4. Verwijder alle bestanden en mappen die met SU Podium V2.5 te maken hebben:
  • SU_Podium_V25.rb
  • SU_Podium_V25 Folder
  • PodiumExtras.rb
  • Podium Extras Folder
 5. Leeg de prullenbak!
 6. SU Podium is nu gede-installeerd.

Voor Mac

De-installeer SU Podium V2.5 handmatig

SU Podium V2.5 voor Mac is geïnstalleerd in een algemene map die niet altijd standaard zichtbaar is. Het is belangrijk dat u deze map benadert vanuit de Macintosh HD, niet vanuit uw ‘Gebruikers’ map. Volg de instructies precies zoals hieronder aangegeven.

  1. Open Finder Voorkeuren. In de tab Algemeen, vink aan ‘Harde schijven’ om Macintosh HD te tonen op uw bureaublad:
  2. Open MacintoshHD, beginnend vanuit het icoon op uw bureaublad.
  3. Navigeer naar de map die hieronder getoond wordt:
Macintosh HD > Bibliotheek > Application Support > SketchUp 201x > SketchUp > Plugins
 1. Verwijder alle bestanden en mappen die met SU Podium V2.5 te maken hebben:
  • SU_Podium_V25.rb
  • SU_Podium_V25 Folder
  • PodiumExtras.rb
  • Podium Extras Folder
 2. Leeg de prullenmand!
 3. SU Podium is nu gede-installeerd.

Moet ik betalen voor de upgrade naar versie 2.6?

Ja, deze versie betreft een grote sprong voorwaarts dus als u SU Podium versie 2.5.x of eerder heeft betaalt u een klein bedrag om met 2.6 aan de slag te gaan.

Podium 2.6 voor SketchUp 2020 installeren

SketchUp 2020 is enkel compatibel met Podium 2.6. Tegenwoordig zit ook Podium Browser omvat in de licentie. Eveneens is de installatie vereenvoudigd;

 • Ga in SketchUp naar het menu “Window”
 • Klik daar op ‘Extension manager’
 • Selecteer nu de gedownloade file (Installatie file Podium (rbz extensie))
 • Vervolgens komt het extension dialoogvenster, daar klik je op ‘install extension’

Dan staat Podium gereed!

Vergeet niet, indien je het dialoogvenster van podium niet zou zien, deze bij de toolbars zichtbaar te zetten!

Heeft u nog vragen of opmerkingen?

Voor speciefieke vragen kan u steeds een support ticket aanvragen!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!