V: Wat is er eigenlijk veranderd in de werking van licenties SketchUp Pro 2015 of later?
A: Wanneer je SketchUp Pro 2015 of later installeert, dan wordt nu de licentie geactiveerd over het internet. Dat betekent dat u uw licentie dient te de-activeren wanneer u uw licentie overzet op een andere machine. Dit kan vanuit SketchUp Pro of zelfs het beginscherm.

V: Hoe werken Netwerk Licenties in SketchUp Pro 2015 of later?
A: In het algemeen worden netwerklicenties nu via het internet beheerd, niet meer lokaal op uw eigen netwerk. Wanneer u een netwerklicentie van SketchUp Pro 2015 of later installeert, dan wordt ook deze licentie via het internet ge-activeerd. Er is dus geen lokaal bestand meer op uw eigen netwerk. Wanneer u een netwerkversie van SketchUp Pro 2015 of later start, dan tikt deze een server aan via internet en laat zo weten dat de licentie in gebruik is. De server weet hoe vaak dit kan. Nadat SketchUp Pro 2015 of later wordt afgesloten op de client wordt de licentie weer vrijgegeven voor een andere gebruiker.

V: Welke server-toegang heeft SketchUp Pro nodig?
A: Zorg ervoor dat u poorten 80, 8080, 443, 5053 en 50530 openzet in uw firewall voor SketchUp Pro.
Plus, SketchUp Pro moet toegang hebben tot alle sub-domeinen van SketchUp.com, eenvoudigweg toe te voegen als:
*.sketchup.com

V: Kan ik SketchUp Pro installeren zonder internetverbinding?
A: SketchUp Pro stand alone / netwerk heeft een werkende internetverbinding nodig om de licentie te activeren. Heeft u echt geen werkende verbinding, bijvoorbeeld door extreme beveiliging, neemt u dan contact op met uw reseller.

V: Kan ik SketchUp Pro starten zonder internetverbinding?
A:

  • Een netwerkversie kunt u dan niet opstarten.
  • Een uitgecheckte netwerklicentie kunt u dan wel opstarten.
  • Ook een stand alone versie kan opgestart worden.

V: Kan ik nog doorwerken in SketchUp Pro als het internet wegvalt?
A: Ja, U kunt uw sessie gewoon afmaken.

V: Kan ik een licentie meenemen uit het netwerk?
A: Ja! Sinds SketchUp Pro 2015 of later kunt u netwerklicenties ‘uitchecken’ en meenemen op uw laptop bijvoorbeeld. Dat kan maximaal 7 dagen.

V: Wat gebeurt er met mijn uitgecheckte licentie na 7 dagen?
A: Dan wordt uw licentie weer teruggegeven aan de poule netwerklicenties. Op de machine waarop de uitgecheckte licentie staat kunt u SketchUp Pro dan niet meer opstarten zonder internetverbinding.

V: Is er een manier om de licenties te managen, kijken wie welke in gebruik heeft, hoeveel er vrij zijn, uitgecheckt etc?
A: Ja, dat is er. Maak een Trimble ID aan met hetzelfde email adres als die van uw SketchUp licentie. Log vervolgens in op http://license.sketchup.com en u kunt uw licentie monitoren.